Bilens århundrade med svenska ögon
Nu är den här, den första boken som betraktar bilens århundrade ur svenska ögon. Det är Per-Börge Elg som på en gång fullbordat en barndomsdröm och gett oss en uppslagsbok och nostalgitripp om bilen i Sverige.
Vackrast. Den vackraste svenska bil som någonsin gjorts enligt författaren Per-Börge Elg, Saab 9-3 Cabriolet.
Foto:
Om 1700-talet var fartygens epok och 1800-talet tågens, så tillhörde 1900-talet bilen. I nya boken Bilens århundrade (Forum) tar Per-Börge Elg med läsaren på en resa genom Bilen Sverige.
- När jag var ung beskrevs bilen som en av teknikens triumfer, ett av mänsklighetens stora framsteg, ett verktyg i människans tjänst som skulle öppna nya världar. Så blev det också, men det känns som om den tiden är borta nu. Bilen kommer aldrig att bli vad den var, säger han.
Bilens århundrade tar som titeln antyder ett grepp över hela 1900-talet, allt sett ur svenskt perspektiv. Det innebär inte att Volvo och Saab dominerar.
- Nej, jag skriver och berättar om alla bilar som varit stora och populära här. Volvo började inte dominera riktigt stort förrän på 70-talet med 140-serien som sedan blev 240.
Men egentligen började bilens århundrade redan 1891. Då kom den första bilen till Sverige, en Peugeot. Den visades på en lantbruksutställning i Göteborg, men hamnade sedan på en mekanisk verkstad i Norrköping. 1899 kördes den för första gången till Stockholm. Resan tog fyra dagar. Hemfärden gick med tåg och ingenjören som hade kört bilen satte sig inte i en bil igen på flera år.
Svensk tillverkning av bilar kom igång ganska snabbt. Scania, som då fanns i Malmö, gjorde sin första försöksmobil redan 1901. Bilen finns på Tekniska museet i Stockholm. Förutom Saab och Volvo fanns det en hel del andra svenska bil och lastbilstillverkare i början av seklet. Bland annat tillverkade Tidaholms bruk bilar och lastbilar mellan 1903 och 1934. Ända sedan 30-talet har både Volvo och Scania tillverkat egna lastbilsmotorer. Något som gynnat Sverige.
- Att vi haft två så stora lastbilstillverkare i landet har inneburit en väldigt nyttig konkurrens. Det tror jag är orsaken till att båda är så stora och framgångsrika i dag, säger Per-Börge Elg.
1905 fanns det 200 bilar i Sverige, alla utom 50 i huvudstaden. De flesta fungerade som taxi.
1920 var antalet bilar uppe i 20 000 och tio år senare över 100 000. Det fanns en bil per 59 invånare i Sverige då. Det var ungefär samma som i England, medan USA hade en bil per sex invånare.
50-talet var det årtionde då bilismen slog igenom på allvar. Antalet bilar dubblerades mellan 1950 och 1954, då vi för första gången hade över en miljon bilar i landet. Volvo, Volkswagen, Ford och GM svarade för hälften av försäljningen.
- Vi hade en ovanligt stor andel amerikanska bilar i Sverige. De amerikanska bilarna stod för drömmarna. Den raggarkultur som växte fram i Sverige på 50-talet är unik, något liknande finns bara i USA.
Det var på 50-talet som svenska biltillverkare införde säkerhetsbälte som standard, vilket var mycket tidigt i internationellt perspektiv.
På 60-talet tog de europeiska bilarna försäljningen nästan helt. De amerikanska bilarna hade blivit för stora, opraktiska och fula. Det var under 60-talet som Volvo drog ifrån Saab i utvecklingen. Volvo Amazon blev en storsäljare medan Saab fortfarande satsade på sin tvåtaktsmotor.
När bilregistreringssystemet gjordes om 1972-73 fanns det 2,9 miljoner fordon i Sverige. De gamla länsbokstäver böts ut mot dagens bokstavs- och sifferkombinationer. Ord som APA, SEX och DUM var så klart förbjudna.
Något som blir mycket tydligt vid en genombläddring av Bilens århundrade är hur bilen går från att vara något spännande, nytt och extremt fullt av känslor från 1900-talets början till 1960-talet, men hur mycket mindre intressant fordonet blir därefter. Bilarna blir mindre, mer lika, mer avancerade och anpassade efter speciella behov.
- Vad som kommer här näst vet jag inte, men bilens århundrade är över. Vi får aldrig en liknande tid. Bilen kommer att finnas kvar ett tag i alla fall, men förbränningsmotorn måste ersättas och bilen som frihetssymbol finns inte.
- Vi kan inte längre bara hoppa in i bilen och resa obehindrat. Bensinen är för dyr och vägarna för fulla av andra fordon för det, säger Per-Börge Elg.
Men drömma sig tillbaka kan man.Fotnot. Bilderna är hämtade ur boken Bilens århundrade (Forum).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!