Etapp två av om- och tillbyggnaden av Västerviks simhall pågår för fullt.
Just nu renoveras den befintliga 25-metersbassängen och ytterligare två dusch- och omklädningsrum är under uppbyggnad. Efter årsskiftet ska undervisningsbassängen restaureras och en helt ny vattenrutschbana byggas.
I september 2024 ska allt vara klart.
Under sommaren, när simhallen ändå hållits stängd, har man för övrigt passat på att genomföra några smärre justeringar i den nya delen som öppnade i januari i år.
Bostadsbolagets Stefan Karlsson som är projektchef för arbetet berättar vad det är för justeringar man behövt göra:
– Vi valde till exempel ett extra halksäkert kakel, med friktion, med tanke på att många barn och ungdomar tenderar att springa längs bassängkanterna. Dock rinner inte vattnet av lika effektivt på detta som det gör på ett slätare kakel och nu kompletterar vi med några extra brunnar för att förbättra avrinningen.
Men det huvudsakliga arbetet just nu genomförs som sagt var i den gamla simhallen där bland annat bassäng och hopptorn renoveras.
Lokalerna får även ny belysning. Och under mark pågår ett omfattande betongarbete. Här, i källaren, renoveras bassängväggar och balkar. Klorerat vatten har nämligen läckt ner hit genom åren vilket fått till följd att både armering och betong ätits upp på flera ställen, skador som så småningom hade kunnat leda till kollapsande golv och väggar om de lämnats utan åtgärd.
På det stora hela har allt gått som planerat med simhallsprojektet enligt Stefan Karlsson.
Enligt efterkalkyler för nybyggnationen har man kunnat konstaterat att den ursprungliga kalkylen hållits.
– Så Bostadsbolagets upphandlingskoncept har visat sig vara ett vinnande sådant jämfört med ett mer vanligt och traditionellt upphandlingsförfarande, säger han.
Normalt sett brukar man vid projekt som detta använda sig av totalentrepenad, det vill säga att anlita en huvudentreprenör som sedan i sin tur anlitar samtliga underentreprenörer. Bostadsbolaget valde istället att delupphandla varje totalentreprenad för sig, något som innebar att 22 upphandlingar gjordes enkom för den första etappen i simhallsprojektet. För den pågående etappen har ytterligare nio separata totalentreprenader upphandlats.
– Tack vare det här upplägget, med alla dessa delade entreprenader, har vi haft möjlighet att skräddarsy arbetet för att kunna bygga billigare, och upphandlingar har skett löpande, säger Stefan Karlsson.