Bilar är hans passion

Trodde du att Bosse Bildoktorn Andersson bara var duktig på att meka? Fel. Han är en fena på att fota bilar också. I år har hans första fotobok kommit, Bosses bilar.

Bilbok. Bosse Bildoktorn Andersson har fotat bilar sedan han var 13 år. I boken Bosses Bilar har han valt ut 29 bilmodeller han gillar.

Bilbok. Bosse Bildoktorn Andersson har fotat bilar sedan han var 13 år. I boken Bosses Bilar har han valt ut 29 bilmodeller han gillar.

Foto:

Västervik2006-01-10 00:25
- Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.
Ingen med minsta intresse för bilar eller media har väl missat Bosse Bildoktorn Andersson. Efter nio år i Sveriges Radio, tre säsonger i SVT och nu som fast skribent i Aftonbladets motorbilaga har Bosse Bildoktorn blivit ett begrepp när det gäller tips och trix för att meka med bilen.

Men Bildoktorns bilintresse är djupare än så. Det är ingen överdrift att säga att bilen är hans passion.
- Ja, det är mer än en hobby, jag ser bilintresset som en vän. Det är något som finns med mig vad som än händer. Jag har hittat en mening med livet i det, säger han.
Det märks i Bosse Bildoktorns nya bok, Bosses bilar. Han har valt 29 klassiska bilmodeller som han själv fotat och skrivit om. Han har nämligen fotat bilar sedan han var 13 år och arbetat som professionell fotograf sedan 1987.
- Att få göra en egen fotobok är så klart en pojkdröm. Det är kul med mina andra böcker, men det här något speciellt ändå, säger han.

Urvalet i boken är personligt, men inte nödvändigtvis Bildoktorns allra främsta favoriter. För att kvala in i den speciella gruppen måste bilen ha många och avancerade skruvar.
Just det, skruvar.
- Det är mitt verkligt stora intresse, skruvar och gängor. Det finns hur mycket som helst att säga om det. Den bil med absolut flest och mest fascinerande skruvar är Rolls-Royce, den står i en egen klass. Där efter kommer Lancia, innan Fiat köpte upp märket, och Bugatti.
Av dessa är bara Rolls-Royce som får plats bland Bosses bilar, och då närmare bestämt Silver Shadow från 1972. I boken berättas både historien bakom bilen, men även kuriosa som var idén till The Flying Lady på Rolls-Roycens motorhuv kommer från. Det var företagets första vd som ville ha en symbol som påminde om den grekiska Nike-statyn. Modell för märket fick vd:ns sekreterare Eleanor Thornton stå.
- Det var skitkul att plocka bilderna till boken, att få gå igenom mina arkiv och välja ut mina egna favoritbilder och de historier jag ville berätta.

Bosse Andersson var tio år gammal när han bestämde sig för att jobba med bilar. Han hade först tänkt bli uppfinnare, men när han misslyckades med att uppfinna en evighetsmaskin gav han upp. Han började i stället läsa allt om bilar och mopeder och blev självklart senare bilmekaniker. 1985 skolade han om sig till fordonslärare genom att läsa pedagogik i Göteborg. Det var när han bodde hos sin morbor som han kom på idén att även börja skriva om bilar. Hans morbor var känd krönikör i GP under signaturen Hacko.
- När jag såg hans arbetsrum och hur han arbetade med sina manus förstod jag att även journalister måste arbeta fram sina texter, precis som vilken yrkesgrupp som helst. Då förstod jag att jag också skulle kunna skriva artiklar.
Första artikeln såldes till tidningen Automobil. Den handlade, så klart, om skruvar och gängor och blev till slut en hel artikelserie. Bosse Andersson har varvat arbete som mekaniker, lärare och journalist sedan dess, men i dag är det främst att skriva och prata om bilar som upptar hans tid.
Även om Bosses bilar mest innehåller äldre bilar tycker Bildoktorn själv att det finns många moderna bilar som är intressanta.
- Det finns visserligen en mängd modeller och märken som inte sticker ut särskilt mycket, men bilar som Mercedes A-klass eller Renault Scénic är intelligent byggda bilar som erbjuder ny funktion. Det finns också extrema bilar som är spännande, som den svenska Koenigsegg.

Inte heller tycker han att moderna bilar är märkvärdigare än att man kan meka med dem själv.
- Det enda som gör det knepigare är att bilen styrs av ett nätverk av datorer. Felsökningen kan vara dyr och komplicerad. Men annars är det samma kolvar och samma teknik som förr, det har inte blivit svårare.
Tiden räcker också till för helt nya utmaningar, nämligen att bygga en egen sportbil. Bilen ska byggas av Jaguardelar men se ut som Austin Healy från 1959. Arbetsnamnet är Jaguar-Healy.
- Det är ett arbete som tar tid. Just nu bygger jag chassit i plywood för att sedan gjuta det i kolfiber. Jag dokumenterar allting, så det kanske blir en bok det också.
När boken kommer vet han inte. Arbetstiden har han nämligen beräknat till mellan ett och tio år år.
Ungefär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om