Vi träffar bibliotekarien Fredrik Paganus utanför Västerviksanstalten och efter noggrann säkerhetskontroll följer en personal oss till hus 9 där anstaltens bibliotek finns sedan snart ett år tillbaka.
– Tidigare var biblioteket i källaren men nu skulle nog vilken bibliotekarie som helst känna sig hemma här, säger Fredrik.
Fredrik kom hit för drygt ett år sedan då flytten gick från Pajalas folkbibliotek till anstaltens bibliotek. Fredrik har tidigare jobbat med det mesta inom biblioteksvärlden, från barn och ungdom till att också vara bibliotekschef. Att flytten gick hit var dels för att han känner till närmiljön men grundar sig framför allt i en upplevelse från utbildningstiden som alltid legat kvar i tankarna hos honom. Det var ett besök av en häktesbibliotekarie från Umeå som berättade om sitt arbete och Fredrik fascinerades av arbetes natur.
På plats i Västervik är han inte besviken utan säger att han förvånas varje dag.
– Det finns riktiga storläsare på varje avdelning och en del är riktigt petiga och vill ha utmaningar. Människan har verkligen förmåga att lära om och lära nytt.
Vad lockar lässugna interner?
– Allt från facklitteratur av alla slag till true crime är stort här på vårt bibliotek. Fantasy är också en populär genre och roliga böcker som Hundraåringen. Det här är ofta ovana biblioteksbesökare och för många blir det första mötet och där börjar resan, berättar Fredrik.
Hur går det till?
– Vi har elva avdelningar och klienterna skriver upp sig på sin avdelning och sedan hämtar jag upp dem tillsammans med en vårdare. Sedan går vi till biblioteket och tar fram böcker som lånas ut. Vissa är nästan alltid på utlån som exempelvis Conn Igguldens serie "Djingis Khan". Det gäller också såklart "Alkemisten" av Paulo Coelho som lånas av många på anstalten.
En annan populär bok är Diaman Salhus "Tills alla dör" om gängkrigets Stockholm. Den finns i sex exemplar. Alla är utlånade.
Även klassiker som "Barn av sin stad" av Fogelström är ofta utlånad och Fredrik berättar att klienterna läser många serier. Det finns gott om tid, tv räcker till en viss del men sedan vill man ha något mer.
– Atlaser går åt som smör i solsken. Jag tror att många klienter bläddrar i dem och drömmer sig bort. Där har jag varit, där har jag bott, dit vill jag resa, där kommer jag i från.
Kanske oväntat finns det bilderböcker på biblioteket.
– De lånas ut och läses upp som godnattsaga för klienternas barn. De pratar med sina barn på telefon och läser den valda sagan för dem.
Godnattsagor inifrån är ett nygammalt projekt som startar upp igen där klienter läser in sagan och sedan skickas inspelningen och boken till barnet.
Medelsvensson lånar 4-6 böcker per år medan intagna lånar runt 30 böcker per år. Några på Västerviksanstalten lånar uppemot 120 böcker på ett år berättar Fredrik.
– Jag har aldrig träffat på så aktiva låntagare!
Västerviksanstalten är en progressiv anstalt med låg frekvens av våld där man jobbar personaltätt och nära klienterna. Det erbjuds också skapligt med sysselsättning, berättar Fredrik. Man är också först ut i Kriminalvården med att införa ett nytt bibliotekssystem. Databasen är igång och det är mycket som behöver förnyas.
– Allt är inte inne i databasen än. Jag vill också beställa tidskrifter. Då är det båttidningar som efterfrågas och livsstilstidningar som Café. Det gäller att täcka ett brett behov.