Bevara sommarens överflöd

Skördetid är inläggningstid. Lägg in ditt överflöd på burkar så räcker sommaren längre. Dessutom har du presenter för hela hösten.

Läckert. Kul inläggningar får sommaren att räcka läckre. Foto: Monika Gottfridsson

Läckert. Kul inläggningar får sommaren att räcka läckre. Foto: Monika Gottfridsson

Foto:

Västervik2005-09-09 00:25
När zucchinin har tagit kommandot över trädgårdslandet, västeråsgurkorna trängs på torget och de gröna tomaterna vägrat rodna - då vet man. Då är det dags att plocka fram det tunga glasartelleriet. Burkar, burkar och åter burkar.
Sommarens skördar hör hemma på glasburk. Det är synd och skam att låta grönsaker ligga och självdö i rabatten. Lägg in rubbet i lag så är samvetet räddat och höstens söndagsmiddagar får vackert sällskap av brittsommarminnen.
Att skylla på bök och krångel är inget giltigt förfall. Numera finns det färdig inläggningslag att köpa på flaska. Späd ut och lägg in. Det klarar vilken köksidiot som helst. Trixet är bara att hålla burkarna torra, varma och hysteriskt rena. De kan värmas på diskmaskinens torkprogram eller i 100 grader i en halvtimme i ugnen.

Den frimodige smaksätter med sina favoritkryddor. Chilifrukter, timjankvistar, stjärnanisblommor, ingefärsknölar och kanelstänger är sånt som både ser vackert ut och sätter tufft stuk på burkmaten. Var inte rädd för att hotta upp mormors gamla recept. Grunderna är de samma, men smakerna är nya.
Chutney, pickels, såser, marmelad, färsksaltat, nysyltat - känn efter vilket du helst använder och gör en rejäl sats.
Bättre gåbortspresent finns bara inte. Man kan till och med skriva ut snygga etiketter med internets hjälp (till exempel på www.tasteline.com eller www.ica.se).
Var noga med att välja fina grönsaker. Skadade och angripna exemplar kastas. Glöm inte att skölja kvistar av färska örter om sådana ska tillsättas.
Fyll burkarna ända upp till kanten, förslut och förvara mörkt och svalt. De flesta inläggningar håller i sex månader i kylskåp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om