Betygsförslag får gott betyg
Enligt ett förslag från Skolverket ska betyg införas redan från sjunde klass och dessförinnan skall betygsliknande omdömen vara obligatoriska från femte klass. Förslaget har mött både positiva och negativa reaktioner, men i Västervik är rösterna övervägande positiva.
Vill gärna beygsättas. Elinor Algovik, Evelina Berg och Josefin Gustafsson är mycket positiva till att få betyg redan i sjunde klass. De vill gärna veta hur de ligger till och ha hela högstadiet på sig att förbättra sina betyg. Foto: Matilda Ahl
Foto:
De går i sjunde klass och hade gärna fått betyg.
- När man går i sjuan vill man gärna veta hur man ligger till, säger Evelina Berg och får medhåll av Josefin Gustafsson.
- Då har man mer tid på sig att förbättra sig, säger hon.
Just det har varit ett argument som också tidigare hörts i debatten. Bara ett och ett halvt år från det att eleven får sitt första betyg är alldeles för kort tid att hinna bättra på kunskapsnivån.
Elinor Algovik vill också lyfta fram ett rättviseskäl till tidigare betyg.
- Då skulle alla på högstadiet få betyg, säger hon.
Hon tycker också att det är lämpligt att införa betygen då eleverna börjar på högstadiet eftersom det ändå blir så mycket andra förändringar då. Bland annat delas de gamla klasserna upp och eleverna får börja i nya klasser. Det är lika bra att ändra allting på en gång.
Ellen Keyskolans rektor Billy Palmquist är och till största delen positiv.
- Jag tycker att det är ett ganska rimligt förslag. Med det nya betygssystemet behöver eleverna veta väldigt tidigt om de uppnår målen.
Odelat positiv är han däremot inte. Han tycker att det kan vara en nackdel att betygsätta barn tidigt.
- Det är att sätta betyg på någon om de duger eller inte duger.
Just formuleringen "icke godkänd" vänder han sig emot eftersom det är ett betydligt hårdare omdöme än vad de gamla sifferbetygen gav sken av att vara.
- Det är ganska tufft att få det där "inte godkänd". Jag förstår eleverna som har en klump i magen när de får icke godkänd.
De tidigare betygen skulle däremot innebära att föräldrar och elever slipper sväva i ovisshet, säger han. Det hela är helt enkelt en avvägningsfråga.
- Jag tycker att fördelarna skulle överväga, men man bör inte sätta betyg tidigare.
Redan från årskurs fem ska det enligt Skolverkets förslag vara obligatoriskt med ett betygsliknande omdöme (omdöme ska även kunna ges redan från första klass), men Roger Sevedstam från Lärarnas riksförbund håller inte med Billy Palmqvist om att tidiga betyg är av ondo.
- Resultaten från de nationella proven i årskurs fem ska meddelas till föräldrar och elever på ett mycket tydligare sätt. Vi tycker att man bör ge tydliga signaler på ett tidigt stadium för då är det också lättare för skolan att sätta in resurser.
Just nu bifinner sig Roger Sevedstam i egenskap av distriktsordförande i Kalmar län på konferens i Stockholm där Skolverkets förslag diskuteras.
- Det är helt i enlighet med Lärarnas riksförbunds linje och det vi har jobbat för och tyckt länge. Vi är nöjda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!