Besparingar slår hårt

Stora konsekvenser för landstinget i Östergötland. Förslag till besparingar i Kalmar län presenteras nästa vecka.

Västervik2003-09-10 06:00
Stora besparingar väntar landstinget framöver sedan en analys visat att sjukvården i Kalmar län kostar mer än vad den borde. I nästa vecka presenteras förslag till besparingar på tre nivåer: 100, 200 respektive 300 miljoner kronor. Förslagen kommer med all säkerhet att bli föremål för en het politisk debatt under hösten innan det slutliga beslutet ska fattas.
Även i grannlänet Östergötland ska politikerna ta ställning till besparingar inom landstinget på 300 miljoner kronor. Ett tjänstemannaförslag som presenterades tidigare i veckan väckte kritik och oro bland såväl vårdpersonal som patienter och allmänhet.
Förslaget innebär bland annat att all akutverksamhet, utom medicinklinikernas, försvinner från sjukhusen i Norrköping och Motala. Ett annat förslag innebär att den allmänna mammografin försvinner helt, alternativt ändras åldersintervallet för screening från dagens 40-79 år till 45-69 år.
Röntgenavdelningar och mödravårdscentraler föreslås också läggas ner på flera orter i länet, bland annat i Kisa och Mjölby och psykiatrins öppenvårdsmottagningar i Norrköping, Linköping och Motala/Mjölby skärs ner.
Förändringar föreslås också i behandlingen av till exempel ögonsjukdomar och avgiften på hundra kronor för läkarbesök för barn återinförs.
Det är tuffa besparingar som slår hårt mot vården. Och i ett mindre landsting som Kalmar är 300 miljoner kronor ännu mera pengar.
Landstingsdirektör Johan Assarsson har visserligen sagt att det finns utrymme för besparingar men frågan är till vilket pris.
- Det är klart att besparingar på mellan 100 och 300 miljoner kronor kommer att märkas. Men ju snabbare man tar besluten desto kortare blir uppförsbacken, säger han.
Flera grupper med specialister inom respektive område har under en månads tid jobbat med att se var besparingar kan göras och på onsdag lägger gruppernas konsulter fram sina tankar för politiker och tjänstemän. Därefter blir det upp till landstingsdirektören att arbeta fram ett förslag som kan presenteras för landstingets budgetberedning den 14-15 oktober.
Exakt vad förslagen kan komma att gå ut på, vill inte Johan Assarsson gå in på. Han vill inte heller i detalj kommentera de besparingsförslag som lagts i landstinget i Östergötland även om han medger att det förslaget innehåller intressanta bitar.
- Man har tagit ett brett grepp och nu återstår att se vad som är politiskt möjligt att genomföra. Inget av förslagen är bra för verksamheten, så det gäller att se vilka som är minst dåliga.
- Det som verkar bra är att de tagit tag i strukturen och försöker hitta långsiktigt hållbara lösningar. Även om besparingarna får stora konsekvenser så är det bättre att ta dem vid ett och samma tillfälle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om