Beslutet: Vikarierna får utbildningen betald

Socialnämnden i Västerviks kommun har beslutat att erbjuda timvikarier inom vården en utbildning samtidigt som de som de jobbar.

Satsning. Genom utbildningserbjudandet vill kommunen säkra behovet av undersköterskor i den kommunala vården.

Satsning. Genom utbildningserbjudandet vill kommunen säkra behovet av undersköterskor i den kommunala vården.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2016-03-07 08:47

Anledningen till att satsningen görs just nu är att man sedan tidigare identifierat ett behov av att rekrytera undersköterskor inom äldreomsorg och inom stöd till personer med funktionsnedsättning. Kommunen anställer i dag många timvikarier, men problemet uppstår när den outbildade har arbetat mer än sammanlagt tolv månader under en treårsperiod. Eftersom lagen om anställningsskydd säger att kommunen måste anställa personen efter tidsperioden sägs anställningen upp, eftersom timvikarien inte har den utbildning som krävs.

– Vi ser att vi har vikarier som är jätteduktiga men som inte får anställning för att man inte har rätt utbildning. Man kanske har gått samhällsprogrammet på gymnasiet tidigare och därför blir man inte anställningsmässig, säger socialnämndens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Utbildningen till undersköterska är att jämställa med en vanlig undersköterskeutbildning, trots att den sker på distans via Komvux med möjlighet till visst stöd på plats.

– Man blir en riktig undersköterska, det är inget snabbspår, säger socialchefen Jörgen Olsson.

Utbildningen kommer att vara gratis för vikarierna och den budgeterade kostnaden per plats ligger på 40 000 kronor. Beroende på vilken situation vikarien är i kommer det också att vara möjligt att läsa utbildningen i en anpassad takt.

– Man kan välja att läsa den halvtid eller 25 procent, tanken är ju att man fortfarande ska kunna jobba samtidigt som man läser den här utbildningen, säger Jörgen Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om