Länsstyrelsen motiverar beslutet med att de har märkt att antalet dovvilt ökat de senaste året. Djuren är inte heller längre hotat enligt den internationella rödlistan (IUCN).
Länsstyrelsen anser att de finns behov för skyddsjakt, då markägare har svårt att snabbt hinna skydda sina jordbruksgrödor från allvarliga skador som ofta utgörs av dovvilt.
– Hela beredskapsperspektivet och vår möjlighet att bruka är jätteviktigt. Vi måste skjuta av dovhjort för det finns för mycket, säger Joakim Andersson på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).
Förutom att lantbrukarna drabbats av skadegörelse, så har flera viltolyckor med dovhjortar skett senaste året. Så sent som vid 05-tiden på torsdagsmorgonen skedde det en viltolycka med en dovhjort vid rastplatsen vid Botorpsström längs E22 i södra kommundelen.
Var och varannan dag syns också flockar av dovhjortar längs E22 även norröver.
Enligt det nationella Viltolycksrådets statistik har det skett 315 viltolyckor med dovhjortar i Västerviks kommun hittills i år. Förra året låg siffran på 398 viltolyckor med dovhjort enligt samma hemsida.
Under den förra skyddsjaktsperioden som började i maj 2023 och slutade i augusti i år fick Länsstyrelsen in 424 rapporter om fällda dovhjortar.
Fram tills slutet av 2027 kan man meddelas tillstånd för skyddsjakt av dovhjort inom Västerviks kommun. Med stöd av tillståndet är det högst 500 dovhjortar som kommer att få skjutas av för varje kalenderår.