Fler lodjur får skjutas i år jämfört med tidigare – tolv i stället för åtta. Länsstyrelsens beslut grundar sig i att lodjuren blivit fler, och man menar att det därför finns utrymme för att utöka jakten. Idag finns ett 60-tal lodjur i länet.
Nu har Tjust Fågelklubb överklagat beslutet. Det strider mot flera EU-direktiv och Sveriges miljömål om ett rikt växt- och djurliv, enligt klubben.
– Lodjuren har en given plats i ekosystemet. Ur människans synvinkel gör de stor nytta eftersom de jagar både rådjur och dovhjort, och kan rädda liv genom att minska trafikolyckorna, säger Larsgunnar Nilsson, ordförande i Tjust Fågelklubb.
Han ser inte att det finns några rimliga skäl att skjuta lodjur över huvud taget i vår del av landet, undantaget skyddsjakt, i och med att de är så få. Lodjuret är klassad som sårbar i den svenska rödlistan.
– Det här gör man enbart av politiska skäl, för att tillfredsställa jägare som bedriver så kallad troféjakt. Men väldigt få av jägarna tycker om det här med troféjakt, majoriteten av dem är naturvänner. Förra året var det ett fåtal som anmälde sig till lodjursjakt i länet.
Vad hoppas ni uppnå med överklagan?
– Vi hoppas att jakten inte tillåts, och att Förvaltningsrätten inte går länsstyrelsen till mötes.
Enligt länsstyrelsen är syftet med licensjakten bland annat att minska risken för skador på tamdjur. Tjust Fågelklubb invänder att lodjur i marginell utsträckning dödat tamdjur (får), då endast tre får dödades av lodjur i Kalmar län under hela 2020.