Beslut om sjukhusköket dröjer
Det hettar till i kampen för jobben - men beslutet skjuts upp.
Köket levererar mat till Västerviks sjukhus och drivs i dag av landstinget. Nu vill landstinget att maten till Västerviks sjukhus ska produceras i det befintliga köket i Kalmar, för att sedan transporteras till Västervik med lastbil. Landstinget räknar med att spara 20 miljoner kronor per år på detta, när förändringen - om den blir av - är fullt genomförd.
- Det är klart att vi kan fortsätta som förut, men då måste besparingen tas någon annanstans. Då är det risk för att vården påverkas, säger Benoni Ingelsjö, t f förvaltningschef för material och administrativ service på landstinget.
Kommunens förslag innehåller två alternativ, nämligen leverans av kall bricka eller kall kantin, alternativt varm kantin. Både kall bricka och kall kantin innebär att maten kyls ned snabbt efter tillagningen, hålls kyld under transporten och sedan värms upp på plats innan den serveras. Varm kantin innebär ett visst merarbete för personalen på plats, eftersom de måste stå och sleva upp maten vid servering, i stället för att dela ut brickor med portionsförpackad, uppvärmd mat. Varm kantin är dock billigare än de båda kalla alternativen.
- Vi har bäst kunskap för varm kantin, säger Per Allerth, teknisk chef i Västerviks kommun. En nackdel för oss är att landstinget har svårt att hantera det alternativet i sina lokaler. Därför vill de helst ha kall bricka.
Per Allerth betonar att båda alternativen är bra. Maten håller en hög kvalitet både när det gäller smak och näring.
- Det här är helt nya metoder för att laga maten, säger han. De kan inte alls jämföras med när man lagar mat hemma i sitt eget kök.
När det gäller lokaler har kommunen också två alternativ. Det ena är att hyra och bygga om det redan befintliga köket på Norra sjukhusområdet, det andra är att kommunen bygger ett nytt, eget kök.
Enligt Benoni Ingelsjö är det omöjligt att sia om hur det hela kommer att sluta.
- Nej, det är ett politiskt beslut. Det kan vända när man minst anar det, säger han.
Nu skjuts avgörandet upp. Meningen var att landstingsfullmäktige skulle fatta beslut i frågan vid ett sammanträde den 27 april, men det sammanträdet är inställt på grund av för få ärenden. Frågan väntas nu få sitt avgörande i juni.
- Det här är en svår fråga, särskilt med tanke på att den påverkar personal, säger Benoni Ingelsjö.
Inga förhandlingar har gjorts med vare sig berörd personal eller deras fackförbund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!