Beslut om entreprenad närmar sig

Bolagisering eller privatisering av sjukhus uteslutet, enligt landstingsdirektören.

Västervik2003-01-13 06:00
Redan i februari skulle det teoretiskt sett kunna vara möjligt för landstingsfullmäktige att ta ett beslut om man vill gå vidare med frågan att lägga ut ett av länets tre sjukhus, exempelvis Västerviks, på entreprenad. Men om så skulle ske, är det en lång process innan det slutgiltiga beslutet kan tas.
I november gav landstingsfullmäktige landstingsdirektör Johan Assarsson i uppdrag att "ta fram, analysera och presentera underlag som ger landstingsstyrelsen möjlighet att under år 2003 pröva frågan om entreprenad för delar av kärnverksamheten och/eller för sammanhållna vårdkedjor".
Nu har Johan Assarsson tagit fram konsekvensbeskrivningar för nio olika alternativ på hur landstingets verksamhet ska kunna organiseras i framtiden. Alternativen är snart klara att presenteras för politikerna. Men något färdigt huvudförslag finns inte. Det lämnar Johan Assarsson åt politikerna att ta fram.
-Det vi gjort är att beskriva vad som händer om man exempelvis minskar akutverksamheten i Västervik, Oskarshamn eller Kalmar, förklarar Johan Assarsson.
Inom de närmaste veckorna ska politikerna ta ställning till de olika alternativen och vid landstingsstyrelsens sammanträde den 6 februari kan det finnas ett förslag på vilket alternativ den politiska majoriteten föredrar. Politikerna kan också välja att skjuta på beslutet om akutsjukhusens framtid.
I sina konsekvensbeskrivningar har Johan Assarsson inte fokuserat så mycket på ekonomin.
-Åtgärderna ska ge ett mervärde, till exempel mer sjukvård för pengarna, ökad tillgänglighet eller en tydlig profil, säger han.
Inget av alternativen behandlar en nedläggning av något av sjukhusen. Assarsson tror med andra ord att alla tre kommer att bli kvar.
-Sedan kan jag personligen tycka att det finns för mycket akutkapacitet i ett län med bara 230000 invånare, säger han.
Assarsson tror också att det är uteslutet att det blir en bolagisering eller försäljning av något sjukhus.
-Det finns inte en politisk grund för det. Jag tror att sjukvården kommer att bli kvar i ett offentligt ägarskap och finansieras offentligt fullt ut. Det som i så fall kan bli aktuellt är att lägga ut hela eller delar av ett sjukhus på entreprenad.
Det som enligt Assarsson talar för en sådan driftsform, är en möjlighet för entreprenören att utveckla ett profilområde, exempelvis äldrevård, på annat sätt än vad landstinget skulle ha gjort. Han tror också att kostnaderna för sjukvården på sikt kan minskas.
Att lägga ut ett sjukhus på entreprenad är dock en process som väntas ta väldigt lång tid.
- Man måste vara väldigt noggrann när man preciserar vad man vill handla upp, säger Assarsson.
Vid politiska diskussioner om alternativa driftsformer vid något av länets tre sjukhus, har man framför allt fokuserat på Västervik. Men i dagsläget finns det inget som säger att det skulle bli just Västerviks sjukhus som läggs ut på entreprenad, enligt Johan Assarsson.
- Det blir en senare fråga att undersöka vilket sjukhus som är mest lämpat för det.
I de olika alternativ som nu läggs fram, har politikerna också att ta ställning till om sjukvården ska organiseras i en, två eller tre förvaltningar. I dag är den uppdelad i två förvaltningar, norra respektive södra hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om