Berättade om vägen ut ur det destruktiva

- Jag är inte här för att försöka bortförklara och skylla på någon annan för allt det som jag ställt till med, jag vill bara visa på hur det kan gå och vad som kunde gjorts annorlunda.

Diakon och föreläsare.  Ingela Manfred Astvall, som är drivande i temadagarna till minne av Förintelsen, tillsammans med Mathias Johansson som berättade om sin väg tillbaka från droger, kriminalitet och nazistiska grupper.

Diakon och föreläsare. Ingela Manfred Astvall, som är drivande i temadagarna till minne av Förintelsen, tillsammans med Mathias Johansson som berättade om sin väg tillbaka från droger, kriminalitet och nazistiska grupper.

Foto: Lena Petersson

Västervik2008-01-26 00:06
Så började Mathias Johansson sin föreläsning i Gamleby församlingshem. Förutom drogproblem och kriminalitet har han också ett förflutet i en högerextrem grupp.Föreläsningen ingick i Gamleby församlings temadagar till minne av Förintelsen. Elever från Folkhögskolan och Josua bibelskola hade kommit för att lyssna. Uppvuxen under bra hemförhållanden, både socialt och ekonomiskt, och med godkända resultat under början av skoltiden var han inte typisk för den som hamnar snett. - Min familj har varit min räddning, säger Mathias. De har funnits där hela tiden hur illa jag än har betett mig mot dem. Min bakgrund har också gjort att jag fått lindrigare straff. Dömande myndighet har trott på att mina misstag skulle gå att rätta till ganska lätt. Det blev inga straff utan mer av samtal och förströelse tillsammans med socialarbetare och kompisar i samma situation.- Jag skulle behövt komma bort från min stad direkt, om än bara för en kortare tid. Nu lärde jag mig att manipulera och lova det som jag ändå visste att jag inte tänkte hålla. Mathias hade ett stort fotbollsintresse som mycket av hans tid kretsade kring. Där började han upptäcka att om det blev bråk så kunde han bringa ordning genom att använda våld. Eter en knäskada fick han lägga av med fotbollen och miste då många av sina kompisar. I samma veva skildes föräldrarna. En högerextrem grupp som gärna tog emot en våldbenägen kille blev då hans hemvist. - Det var inte några politiska åsikter som drog mig dit, utan gemenskapen. Sedan var det lätt att falla in i deras argument. - Det missbruk av olika former av narkotika som jag hade börjat ägnat mig åt för att döva sinnena byttes nu mot ett alkoholbruk, som passade bättre in på de här gruppernas ideologi. Mitt missbruk fortsatte jag att finansiera genom kriminalitet. Jag hade nio domar på mig innan jag fyllt 18 år.Efter en mycket grym misshandel, som begicks av Mathias kompisar, började han tänka om. Av en ren slump var han inte med gänget den där kvällen.- Hade jag varit det hade nog inte offret överlevt. Han drog sig undan gänget och fick kontakt med fryshuset i Stockholm och föreningen Exit som hjälper avhoppade nazister. En klok kurator i den föreningen, en flickvän och en familj som fanns kvar och en del tur med straffen som utdömts anser Mathias är anledningen till att han över huvud taget överlevt. Mycket återstår att bearbeta och reda ut, men han anser att det hjälper honom mycket att åka runt och föreläsa.- På frågan han får av åhörarna efter föreläsningen om vad som kunde gjorts annorlunda säger han: "Fler vuxna i skolorna som ser ungdomarna, snabbare och mer kännbara ingripande från myndigheter."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om