Bengt Westerberg besökte äldreveckan
Svenskarna lever längre och blir sjuka allt senare i livet, vilket gör att fler människor får chansen till ett långt och aktivt liv. Men varför, frågade sig Röda korsets styrelseordförande Bengt Westerberg på en föreläsning i Västervik i går, är detta inte något som vi glädjer oss åt?
Budkavle. Som del av äldreveckan överlämnade Catarina Hafström, omsorgschef i Vimmerby, och Elisabeth Lago Nilsson, vice ordförande i omsorgsnämnden i Vimmerby (t.v.) en budkavel till Västervik med en god idé. Idén är att att personal och ansvariga inom omsorgen får möjlighet att träffas en gång varje månad, något som Vimmerby kommun infört med gott resultat. Marie-Louise Lundgren och Pia Berg från Västerviks kommun (t.h.) ansåg att det var en bra idé, och skickar nu vidare budkaveln till Mönsterås kommun med den egna idén att underlätta de äldres användande av IT.FOTO: MATILDA AHL
Foto:
Men bakom de positiva siffrorna finns också en dystrare verklighetsbeskrivning.
I diskussionerna om den svenska befolkningens allt längre livslängd talas det ofta om kommande problem. Hur ska den allt större delen äldre i Sverige försörjas? Vilka konsekvenser får det här för landets kommuner och landsting?
- Antalet svenskar i försörjningsbar ålder ökar inte med samma hastighet som antalet äldre. Istället ligger den siffran kvar på samma nivå som i dag även i framtiden, vilket innebär att samma antal personer ska försörja allt fler äldre de kommande årtiondena, förklarade Bengt Westerberg.
Därför är det troliga att många kommuner framöver måste satsa sina resurser på de äldre som verkligen behöver det, med färre personer som får hemtjänst och annan hjälp.
- I framtiden kan bara en minoritet få hjälp, vilket gör att ett större ansvar kommer att ligga på de anhöriga, sade Bengt Westerberg i går och nämnde en undersökning som Röda korset har genomfört och där svaren visar att många äldre i dag saknar medmänsklig kontakt från vårdpersonalen.
- Kommunernas hjälp har blivit teknisk. Effektivitetskraven gör att kommunerna inte har råd att ha anställda som ägnar arbetstid åt att bara prata med de äldre, även om den kontakten är väldigt viktig.
För att underlätta för de äldre efterlyste Bengt Westerberg en rad åtgärder från kommunerna. En uppmaning är att konkurrensutsätta äldreomsorgen - något som Röda korset anser ökar kvaliteten i vården.
Bengt Westerberg nämnde dessutom ett försök som pågår i Linköping, där äldre personer får hjälp fyra eller fem timmar i månaden, utan att någon behovsprövning måste göras.
- Det har visat sig att detta inte kostar särskilt mycket och att hjälpen inte överutnyttjas. Därför är detta något som alla kommuner borde fundera på.
Andra uppmaningar Bengt Westerberg i går kom med var att inte lägga ner fler äldreboenden i Sverige. Han föreslog också att äldrevårdscentraler byggs upp, som likt barnavårdscentralerna samlar alla resurser på ett ställe.
- Äldre ska inte behöva slussas runt mellan olika specialister, som skriver ut olika läkemedel och där det saknas ett helhetsperspektiv. Istället ska detta samlas på ett ställe.