Barn studsar, gör volter och kastar sig hit och dit. Det mjuka underlaget både ger efter och utmanar. Efter hand hittar barnen nya rörelser vilket ger upphov till höga skratt och känsla av framsteg.
– Jag tycker det är jättekul att vara här, säger Arta, 9 år, från Västervik.
Hon fortsätter springa och studsa med till synes outtömlig energi tillsammans med sin lillebror Arben, 6 år, i Luftkuddeland, som under sommarsäsongen finns på Västervik Resort, Lysningsbadet. Det är stora, små, långa och korta hoppborgar som står uppställda. På en skylt finns regler tydligt skrivet och det är föräldrarna som har ansvar för sina barn.
– Vi har hållit på med det här i snart 20 år och vi är noga med säkerhet. Vår anläggning är bemannad och vi går runt och ser till att barnen följer reglerna. De får, till exempel, inte klättra på väggarna som vetter utåt eller göra volter från bågarna, säger Dan Stennert, delägare av Luftkuddeland.
Vid varje utgång från hoppborgarna ligger mjukt material för att dämpa om ett barn kommer farande i hög fart. Alla hoppborgar är förankrade, men på lite olika sätt. Dan Stennert pekar på en sandsäck som ligger invid en hoppborg av modell mindre.
– Om det blir ett vindfång glider borgen sakta och man hinner få fatt på den. Skulle den däremot vara förankrad i ett fast föremål kan fästena brista och den kan blåsa iväg i hög hastighet.
Under måndagen gick Konsumentverket ut med ett pressmeddelande där de varnar för obemannade hoppborgar. De skriver att de fått in anmälningar om att barn har skadat sig allvarligt när de klättrat upp på hoppborgens väggar och sedan ramlat ner från utsidan. En annan risk är när många barn hoppar samtidigt och kolliderar med varandra.
– Under vintern gjorde vi en granskning av hoppborgar och då märkte vi att kunskapen om säkerhetsreglerna var låg. Nu jobbar vi med branschen för att öka säkerheten. Målet för 2017 är att alla hoppborgar ska vara övervakade, säger Anna Ekegren, utredare vid Konsumentverket, till VT.
De stora etablerade hoppborgsanläggningarna har ofta en god säkerhet. Däremot kan det vara bristande information om man som arrangör hyr en hoppborg för ett evenemang.
– Först och främst ska själva konstruktionen vara säker, sedan ska hoppborgen vara övervakad, placerad på ett mjukt underlag, den ska vara förankrad och ha stötdämpande material runt öppningarna.
Konsumentverket uppmanar allmänheten att skicka in information om de ser en hoppborg som är obemannad.
– Ser man något som inte känns säkert vill vi få veta det för att kunna informera de som är berörda om säkerhetsreglerna, säger Anna Ekegren.