Belgare släpper mastodontverk om Abba – i Västervik

Stany Van Wymeersch, från Belgien, fick upp ögon och öron för Abba redan som tioåring. Sedan dess har han med stort intresse följt gruppen, och även medlemmarnas separata karriärer, ända fram till den nyligen tillkännagivna återföreningen.

Stany Van Wymeersch gjorde sin första intervju med Björn Ulvaeus just i Västervik, på Slottsholmen, för ett par år sedan. Nu har han återvänt för att genomföra boksläppet här.

Stany Van Wymeersch gjorde sin första intervju med Björn Ulvaeus just i Västervik, på Slottsholmen, för ett par år sedan. Nu har han återvänt för att genomföra boksläppet här.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2021-10-07 16:00

Nyheten om den sistnämnda blev han varse då han befann sig i London och detta spreds över världen.

– Jag hörde det först på BBC. Det låter kanske klichéartat men just det är ett av mina bästa Abba-ögonblick. Jag blev så förvånad och glad. Det var väl ingen som hade trott att detta skulle ske, att bandet skulle återförenas och släppa ny musik, säger han.

undefined
Ur "The legacy of Abba", volym två. Björn Ulvaeus back stage.

Vi träffar Stany i en svit på Slottsholmen, apropå att han nu släpper två mastiga böcker fyllda med Abba-historik, intervjuer och bilder. Somliga bilder har aldrig tidigare blivit publicerade, berättar han.

När man bläddrar igenom böckerna inser man snabbt att det är ett gediget arbete som ligger bakom. Egentligen skulle det bara ha blivit en bok men ganska snart insåg Stany att det krävdes två volymer om han skulle få med allt det han ville.

Dessutom frigjorde pandemin en del tid till arbetet.

Pandemin gjorde också att boksläppet försenades nästan två år. Egentligen var tanken att släppet skulle ske i London i samband med utställningen "ABBA: Super Troupers The Exhibition".

Sett i bakspegeln var nog dröjsmålet bara av godo – med tanke på höstens tillkännagivande om ett nytt kommande Abba-album och en avatarshow.

– Nu känns det bra att releasen sker i Abbas hemland och med lite avstånd till "the buzz of the big city". Det finns ju en direkt koppling till Västervik också eftersom detta är Björn Ulvaeus hemstad, säger han. 

– För övrigt gjorde jag den första intervjun med Björn just här, på Slottsholmen. 

undefined
Ur boken "The legacy of Abba", volym ett. Stany Van Wymeersch har intervjuat bandmedlemmarna själva. Han har även pratat med andra som på olika sätt arbetat nära dem.

Stany Van Wymeersch har alltid tyckt att Abba förtjänat mer uppmärksamhet än de fick då det begav sig.

– Nu är det ju flera artister som gjort olika former av hyllningar till Abba, vilket gläder mig.

Så vad tycker du om de två nya låtar som släppts hittills?

– De är bra! Och förutom att det är bra kvalitet på musik och lyrik så uppskattar jag det autentiska, rena, soundet. Man hör att Agnethas och Anni-Frids röster har åldrats lite grand. Det finns en naturlig touch. Samtidigt låter de fortfarande unga och klara. 

Vad är det som gör att Abbas låtar fungerar lika bra i dag som för nästan 50 år sedan, tror du?

– Det är en kombination av ingredienser. Fantastiska melodier, djupa och smarta texter och så det unika soundet av två fenomenala röster – Agnethas och Anni-Frids.

undefined
Stany Van Wymeersch fastnade för Abba redan i tioårsåldern, och kärleken har inte falnat. Nu ger han ut två mastiga bokverk om bandet. Till vardags arbetar Stany Van Wymeersch med PR och kommunikation.
undefined
Stany Van Wymeersch tyckte att Västervik och Slottsholmen var en bra plats för boksläppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!