Bekymmer på Gränsö – Lars kan inte få bra uppkoppling

När vi var ute och liverapporterade från kanalsimmet märkte vi hur usel uppkoppling det är på delar av Gränsö. Kort efter tog en bekymrad Gränsöbo kontakt och berättade att vi inte är ensamma om vår upplevelse.

Lars Karlsson vill ha bättre internet. Han tycker inte att han bor ute på vischan där internetet ska behöva vara dåligt. "Vi bor ju bara 3 kilometer från stan".

Lars Karlsson vill ha bättre internet. Han tycker inte att han bor ute på vischan där internetet ska behöva vara dåligt. "Vi bor ju bara 3 kilometer från stan".

Foto: Viggo Sievers

Västervik2024-07-21 16:00

– Vi kan inte få mer än 0,2 megabit per sekund här ute, säger Lars Karlsson.

Lars har ägt huset på Gränsö i sex år tillsammans med sin hustru Carina. Paret har försökt gång på gång att få bra internet till huset utan att lyckas.

undefined
Enligt Lars så ska närmaste telefonmast vara i Grantorpet men att det ändå inte fungerar särskilt bra.

– Tidigare bodde vi i Linköping, vi var länge sugna på att flytta ut hit permanent men sköt upp flytten då vi behövde ett stabilt nätverk när vi jobbade.

– Carina behövde sitta på många onlinemöten på jobbet. För det behövde vi bra uppkoppling.

Nu har Carina gått i pension och Lars fokuserar istället på att renovera Gränsöhuset.

Lars berättar att när området expanderade 2008 så kopplades många hus upp till fibernätverket i gatan. Huset som Lars och hans hustru numera bor i var inte ett av dessa.

undefined
Lars Karlsson spenderar mycket tid med att renovera huset. Det enda han inte kan få nytt och fräscht är sitt internet.

Vid en tidpunkt erbjöd Telia att ansluta paret till Telias fiber. Lars och Carina tackade ja till erbjudandet. Men snart så backade Telia i sitt erbjudande.

– De sa helt plötsligt upp vårt avtal. De säger att det berodde på nätverksbrist.

Istället har de blivit hänvisade till att använda sitt mobila bredband vilket är mer eller mindre helt oanvändbart. 

– Jag betalar massvis för en usel uppkoppling, det håller inte i längden.

Vi vill kunna ha samma möjligheter att koppla upp oss härute som vi hade i Linköping, berättar Lars.

– 5G är också mycket svagt här, som du märkte vid kanalsimmet.

undefined
Ute i trädgården finns det lite täckning, men i huset finns det ingen täckning alls.

Att få bra Wi-Fi och uppkoppling till 5G är inte det enda som är svårt på Gränsö. Mobiltäckningen brister också nästan hela tiden.

– Om man vill ta ett samtal måste man springa ut i trädgården. Det är inte så trevligt att göra mitt i vintern.

Lars berättar att hans hustru Carina har Telia som operatör och att det fungerar hyfsat bra.

Varför skaffar du inte ett Telia abonnemang till din mobil?

– Då måste jag skriva upp mig på två år, vilket jag i nuläget är avhållsam att göra.

Lars berättar att det centrala problemet för honom är fiber. Om han kan få tag på fiberuppkoppling så försvinner behovet för honom att byta till Telia på mobilen.

undefined
Gatan som Lars Karlsson bor på. De nybyggda husen 2008 fick tillgång till fiber. Husen som uteblev har stora problem med att koppla upp sig till nätverket.

– Det ska inte behöva vara så svårt. Om jag byter abonnemang nu men vi lyckas få fiber så kommer abonnemangsbytet ha varit i onödan. 

– Jag har pratat med kommunen för att se hur de ser på saken och om de är bakbundna av något avtal med Telia. Det enda svaret jag får är att de planerar att dra stadsnät här någon gång. Det är väldigt otydliga besked.

I ett mail svarar presschef Roija Rafii på Telia vad de menar med nätverksbrist:

– Vad gäller brevet, och beskedet, som lämnades 2022 med orsak ”nätverksbrist” så menar vi att det inte finns tillräcklig kapacitet för fler anslutna hushåll i den fiber som redan är etablerad till området. När fiber byggs beräknas kapacitet utifrån de intresseanmälningar och beställningar som kommer in inför projektstart. Dessa hushåll var inte med från start utan är efterbeställare, därför är de inte inräknade i den ursprungligt byggda kapaciteten.

undefined
"I de allra flesta fall finns dock lite överskott av fibret att ta från, men tyvärr kunde vi konstatera att så inte var fallet här. Därför kunde vi tyvärr inte gå vidare med dessa beställningar, vilket vi beklagar", säger Roija Rafii.

Hur kommer det sig att ni inte har planerat för att fler kan komma att ansluta sig?

– I de allra flesta fall är fibern alltid dimensionerad för att klara fler än det kundunderlag som utbyggnaden baserats på, just för att hålla öppet för extra anslutningar. 

Hon berättar att fullbelagda fall är relativt ovanligt och kan bero på flera saker, exempelvis att det redan skett kompletterande anslutningar eller tekniska utmaningar längre upp i nätet, det vill säga, närmre huvudstation.

undefined
Roija Rafii på Telia berättar att olika operatörer har sina egna mobilnät, teknik och frekvens samt att master och antenner är placerade på olika ställen. De kan inte uttala sig om varför just Gränsö har sämre täckning hos vissa operatörer och kan bara tala för sig själva. Men att det allra troligast beror på vad operatörerna har i området.

– Oavsett vad är det såklart jättetråkigt att vi har varit tvungen att avbryta för just dessa hushåll. Jag kan dock meddela att det pågår en utredning för att se över alternativa lösningar till att frigöra mer kapacitet till området. Om och i sådana fall när det är möjligt vet vi som tidigast i höst, och skulle utfallet bli positivt kommer vi självklart kontakta berörda hushåll för ett nytt erbjudande från Telia.

– Skulle det vara så att vi inte kan erbjuda en anslutning via fiber undersöker vi alltid möjligheten att erbjuda andra tekniska lösningar, exempelvis fast bredband över mobilnätet.

När vi kontaktar Västervik miljö och energi angående kommunalt fibernätverk svarar de på följande sätt.

– Vi arbetar ständigt med att bygga ut vårt fibernät där det är ekonomiskt försvarbart. I de fall där det är svårt att få ihop ekonomin för en utbyggnad söker vi bidrag från Post- och telestyrelsen för att möjliggöra detta, svarar Henrik Nyström på Västervik miljö och Energi.

Nätkartor

Några nätkartor för dem som är intresserade.

På internet kan man hitta olika kartor som visar täckning och tillgänglighet till 5G. Det kan variera enormt mellan olika aktörer ute på Gränsö och vissa har närmre obefintlig uppkoppling. Värst är området runt Gränsö kanal.

Här kan ni se vilka operatörer som ger täckning i vissa områden. 

https://www.tele2.se/mobilt/tackning-och-nat/tackningskarta

https://www.telia.se/support/tackningskarta

https://www.telenor.se/support/driftinformation/mobiltelefoni-och-mobilt-bredband/mobiltackning-i-sverige/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=mobile&ef_id=CjwKCAjw1920BhA3EiwAJT3lSR3SFiJKXHi7KAdHAIzm5-aH_CemilwUC9KhkYQGMP5txi3TMYIg0BoCNqIQAvD_BwE:G:s&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1920BhA3EiwAJT3lSR3SFiJKXHi7KAdHAIzm5-aH_CemilwUC9KhkYQGMP5txi3TMYIg0BoCNqIQAvD_BwE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!