Behovet av flykting- mottagande ökar i länet
Det kan bli aktuellt för Västerviks kommun att ta emot fler flyktingar framöver.- Det gäller att vi kan kombinera boende med arbetspraktik, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m).
Tveksam. Antalet flyktingplatser har att göra med fler faktorer är bara pengar, menar kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m). Arkivbild: Anders Liljegren
Foto:
Västerviks kommun har sen tidigare ett avtal med nedlagda Integrationsverket att ta emot 30 flyktingar per år. I våras beslutade Socialnämnden i kommunen att utöka antalet till 60 personer. Men bara på en period om tre år.
- Vi fick en förfrågan från Integrationsverket om vi kunde ta emot fler, berättar ordförande för Socialnämnden Marie-Louise Lundgren (m).
Förra året tog kommunen emot 87 flyktingar. Ett för högt antal, enligt Marie-Louise Lundgren.
- Våra handläggare hann inte med. Det blev för stort tryck på vår Integrationsenhet. Vi skulle behövt mer personal men det hade vi inte pengar till, säger hon.
Hon ser positivt på ett bonussystem.
- Det kostar pengar med flyktingar. Får vi mer pengar kan vi eventuellt ta emot fler, säger hon.
Men allt handlar inte om ekonomi. Både Marie-Louise Lundgren och Harald Hjalmarsson påpekar betydelsen av lediga bostäder och arbetstillfällen.
- Kan man inte kombinera boende med arbete och svenskundervisning är det inte rätt att ta in fler. Flyktingarna måste kunna integreras i samhället, säger Harald Hjalmarsson.
Enligt landshövdingen för Kalmar län, Sven Lindgren, borde länet sexdubbla sitt flyktingmottagande inom en snar framtid. Detta enligt ett besked från Integrationsverket tidigare i år. Hittills har länet tagit emot 500 flyktingar om året. Den siffran kan stiga till 3000.
- Man räknar med ett ökat behov på grund av Irak-krigets fortlöpande, säger ställföreträdande landshövding Esbjörn Persson.
Vilken effekt det får för just Västerviks kommun är svårt att säga. Efter att Integrationsverket lades ned den 1 juli har länsstyrelsen tillsammans med Migrationsverket tagit över förhandlingen om kommunernas flyktingmottagande. Det är en överenskommelse mellan alla parter.
- Vi kan inte tvinga enskilda kommuner att ta emot fler flyktingar. Vi förmedlar bara det behov som finns enligt Migrationsverket, säger Esbjörn Persson.
Hur många platser som Västerviks kommun kommer att kunna erbjuda är, enligt Harald Hjalmarsson, helt beroende av hur arbetsmarknaden och bostadssituationen ser ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!