De befarar ökade alkoholproblem – efter allt hemmajobb

– Vi misstänker att det kommer bli fler som har alkoholproblem efter coronapandemin. Det säger Anna Öberg-Johansson som är kurator på Alkoholmottagningen i Västervik.

Anna Öberg-Johansson, Mikael Lilja och deras kollegor på Alkoholmottagningen i Västervik försöker erbjuda hjälp så fort det går. Bilden är en arkivbild.

Anna Öberg-Johansson, Mikael Lilja och deras kollegor på Alkoholmottagningen i Västervik försöker erbjuda hjälp så fort det går. Bilden är en arkivbild.

Foto: Karin Hertz

Västervik2021-09-16 18:00
undefined
Alkoholmottagningen ligger vid Stora Trädgårdsgatans hälsocentral i Västervik. Bilden är en arkivbild.

Alkoholmottagningen ligger vid Stora trädgårdsgatans hälsocentral. Här jobbar kuratorn Anna Öberg-Johansson tillsammans med sjuksköterskorna Birgitta Aiff och Mikael Lilja. De tror att fler kommer att ha behov av att söka hjälp efter pandemin.

– Många har jobbat hemifrån och inte haft något krav på sig att kunna köra bil dagen efter, säger Anna Öberg-Johansson.

I slutet av september införs lättade restriktioner och då försvinner bland annat rekommendationen om hemarbete. Enligt Anna och hennes kollegor är det vanligt att en del börjar dricka mer under sin semester och sedan har svårt att sluta när semestern väl är slut.

– Vi tror att det kan bli en liknande situation nu när många återvänder till sina arbetsplatser. Det är visserligen inte gemene man som dyker upp hos oss efter semestern, men de som söker hjälp kanske ligger precis på gränsen med sin alkoholkonsumtion i vanliga fall, säger Mikael Lilja.

undefined
Ensamheten och isoleringen under pandemin kan ha fått fler att börja dricka mer.

Han förklarar att det sociala sammanhanget spelar stor roll.

– Att gå till jobbet är en väldigt viktig del för att man ska kunna hålla sig på rätt sida gränsen.

Birgitta Aiff vill också lyfta pensionärerna. Många äldre har blivit väldigt isolerade under pandemin, vilket har lett till att en del börja dricka mer.

– Vi har belägg för att det är så, säger Mikael Lilja.

Alkoholmottagningens målgrupp är alla som fortfarande har ett fungerande socialt sammanhang, jobb och familj. De som får alkoholproblem generellt sett har andra oftast bakomliggande problem. De kanske går igenom en livskris, är stressade eller har svårt att sova, förklarar Mikael Lilja.

Anna, Mikael och Birgitta upplever ändå att många drar sig för att söka hjälp. En del försöker att sluta dricka på egen hand, vissa försöker själva i tio år innan de tar steget.

undefined
Under pandemin har många arbetat hemma och inte haft krav på sig att kunna köra bil till jobbet.

– Ju tidigare man får hjälp desto lättare är det att göra en förändring. Vi hoppas att folk vågar komma till oss. Jag vet att många patienter förväntar sig att vi ska skälla på dem, men så är det inte alls, säger Mikael Lilja.

Han förklarar att det är viktigt att bygga upp en långsiktig relation med patienten. 

– Mitt mål med första besöket är att patienten ska vilja komma hit igen. Det är det viktigaste av allt. Man kan se vårt arbete snarare som en möjlighet att göra en livsstilsförändring. Det ska vara en låg tröskel att komma till oss, säger Mikael Lilja.

undefined
Alkoholmottagningens kurator Anna Öberg-Johansson och hennes kollegor misstänker om att det kommer att vara fler som har alkoholproblem efter coronapandemin.
Dricker du för mycket?

Känner du starkt begär eller tvång att dricka alkohol?

Har du svårt att kontrollera konsumtionen?

Har du fått mindre tid åt annat pga ditt drickande?

Har du börjat dricka mer för att få samma effekt?

Har du fått skakiga händer, börjat svettas eller känt dig orolig efter att du börjat dricka mindre eller slutat?

Har du fortsatt dricka fast du fått kroppsliga eller psykiska problem?

Om du uppfyller minst tre kriterier och har gjort det under ett år, har du diagnosen alkoholberoende.

Källa: Systembolaget

Karta: Alkoholmottagningen Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!