Bättre skydd mot oljeutsläpp

?Med relativt enkla medel skulle hela innerskärgården snabbt kunna skyddas om utrustning fanns på plats.?

Foto: ANDERS LILJEGREN  Blockholmshålet mellan Lucernafjärden och Skeppsbrofjärden i Västerviks innerskärgård är ett av många smala sund som snabbt skulle kunna säkras.

Foto: ANDERS LILJEGREN Blockholmshålet mellan Lucernafjärden och Skeppsbrofjärden i Västerviks innerskärgård är ett av många smala sund som snabbt skulle kunna säkras.

Foto:

Västervik2004-11-01 01:00
I Västerviks kommun finns det 63 mil kust. Skärgården och en bra boendemiljö är kanske det mest värdefulla vi har. En miljö vi måste skydda.
Alf Alvarsson på Björkö har aktualiserat tanken på att bättre skydda vår kust med tanke på den ökande trafiken till havs och den därmed vidhängande oro för en större oljekatastrof. Med sin stora lokalkännedom vet han hur man på relativt enkla sätt kan säkra innerskärgården.
? Titta på kommunkartan. Vi har många och väldigt långa vikar som bryter in i kustlandskapet. De flesta inloppen är ganska så smala och kan lätt spärras med oljelänsar, säger Alf Alvarsson.
? Ta bara en så enkel sak som Stora och Lilla Strömmen inne i stan. En snabb avspärrning där så skyddar du hela Gamlebyviken från oljeföroreningar. Avståndet från Gränsö via Torrö till Södra Malmö är inte stort och med en snabb insats där så skyddar du hela Gudingen med alla öar och stränder. Hasselö, Rågö, Hallmare är ett annat exempel.
Tanken är att man skall kunna förvara länsar av något slag intill inloppen till de långa vikarna och helst då hos någon boende i området.
? Det borde vara lätt att fixa måttanpassade länsar.
Torbjörn Karlsson på sjöräddningssällskapet i Loftahammar är inne på samma linje.
? Marinen har pråmar som skulle kunna placeras ut på strategiska platser och med någon form av oljelänsar ombord. Dessa går att bogsera i hög fart och vi skulle kunna komma ned i en insatstid på kanske bara en halvtimme.
? Men allt kostar pengar och för sådana här åtgärder kanske det behövs sponsorer.
Henrik Svensson på länsstyrelsen och Joakim Jansson, som är säkerhetssamordnare i Västerviks kommun känner till Alf Alvarsson förslag och utredningar pågår.

En oljeskyddsplan finns och skall uppdateras och vidare skall en så kallad miljöatlas tas fram.
? Skärgården skall ses ur ett fågelperspektiv och hänsyn skall tas vilka områden som skall prioriteras för de första insatserna, säger Henrik Svensson. Olika begränsningslinjer skall också markeras.
Så kommer åter kostnadsfrågan på tal. Det känns futtigt i sammanhanget.
? Strängt taget är det bara en tidsfråga innan får ett större oljeutsläpp intill vår skärgård, säger Alf Alvarsson. Vad kostnaderna skulle kunna bli för en sanering av vår stora skärgård blir astronomiska jämfört med vad de förekommande åtgärderna med utplacerade länsar kan kosta.
? Hur skall man dessutom kostnadsberäkna en förstörd miljö för alla skärgårdsboende och båtfolket. Hela Västerviks kommun skulle förlora sin attraktionskraft, säger Alf Alvarsson som vill att något skall hända innan något händer.

Västervik har en oljehamn på Lucerna och naturligtvis finns det en beredskap för om något skulle hända där.
? Vi har en utrustning på plats och vi kan med mycket kort varsel länsa in ett fartyg på Lucerna, säger brandingenjör Håkan Olsen på räddningstjänsten.
? Utrustningen finns i en container som är lätt transportabel om den skulle behövas någon annastans.
Kommunen har avtal med andra kommuner efter kusten och även med Kustbevakningen i Karlskrona. Ett nätverk för räddningsinsatser helt enkelt. Utrustning finns dels för havsutsläpp och för andra typer av utsläpp i bäckar, åar och sjöar
?Vi kan få hit ordentliga resurser från Karlskrona på tre timmar, säger Håkan Olsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om