Bättre kvalitet på rättsintyg från årsskiftet
Kvaliteten och utformningen av de rättsintyg som skrivits av landets läkare har varit ojämn och därför styr nu Rättsmedicinalverket, RMV, upp intygen. 1 januari träder en lagändring i kraft som gör att RMV blir huvudansvarigt för intygen.
Skriver intyg. Bengt Arvidsson är en av de 40 läkare i landet som från och med årsskiftet är kontrakterade av Rättsmedicinalverket för att skriva rättsintyg. Dessa läkare har fått en specialutbildning för att säkerställa kvaliteten på intygen. Foto: Anders Liljegren
Foto:
En av de 40 läkarna som nu kontrakterats av RMV är Bengt Arvidsson som är överläkare vid kirurgkliniken i Västervik.
- Rättsintyg har vi skrivit i alla år, eller åtminstone så länge jag varit verksam, men de har haft ganska varierande kvalitet, säger han.
Själv har han viss erfarenhet från rättsmedicinskt arbete eftersom han under sin utbildning tjänstgjorde på rättsläkarstationen i Linköping. Nu har han även fått en tredagarsutbildning i att skriva rättsintyg.
- Avsikten med ett rättsintyg är att det ska användas i en förhandling i rätten. Jag ska beskriva eventuella skador både på offer och gärningsman och jämföra dem med vad de berättar. Sen ska jag komma med ett utlåtande om det är troligt eller säkert att en viss skada uppkommit på ett visst sätt.
Den som blivit utsatt för ett brott måste lämna sitt medgivande till att bli undersökt, det gäller däremot inte för den misstänkte gärningsmannen som kan undersökas mot sin vilja. Läkaren undersöker skadorna och dokumenterar dem med kamera, i vissa fall tas även dna-prov.
- Och om det är ett mordfall eller ett riktigt grovt våldsbrott är det rättsläkare som kommer hit.
Ytterligare läkare ska rekryteras under våren, bland annat ska gynekologer och tandläkare utbildas för att skriva rättsintyg.
Intyget som skrivs skickas via datorn till RMV som producerar en handling som sedan kan användas i rätten.
Tidigare var det åklagaren som via polisen begärde rättsintyg från sjukvården.
- Nu kommer allt att gå genom Rättsmedicinalverket och så är jag deras förlängda arm i den här delen av landet. Jag vet inte hur mycket det kommer att bli av det här - Lennart Ramel som är professor på rättsläkarstationen i Linköping trodde att det skulle bli något fall i veckan - jag tror att det blir färre, säger Bengt Arvidsson.
En anledning till det kan vara att polisen i Västervik funnit andra vägar än att betala för rättsintygen, vilket också är en del i de nya regler som nu träder i kraft.
- Polisen här i stan har den fula ovanan att begära journalkopior.
Är det mindre hållbart i rätten?
- Nej, men det är mycket svårare att tolka. Vi använder mycket fackspråk och framför allt så tar vi inte ställning i journalen. Jag tror att det här att använda journalkopia är ett betydligt sämre alternativ än rättsintyg, säger Bengt Arvidsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!