Bättre förberedda med utbildning
Alla som vill starta familjehem i kommunen i dag får gå en utbildning, så att de blir bättre förberedda för sitt uppdrag.
Känslan av att kunna hjälpa till och kunna göra skillnad är något av allt som är positivt med att ha familjehem, tycker Karin Ottosson, till höger på bilden. Charlotta C Wessman är familjehemssekreterare på socialkontoret i Västervik.
Foto: Anders Steiner
- De ska kunna samarbeta. Man märker ganska snart om de bara håller på sin linje, eller om de är lyhörda. Man märker ganska snabbt om de har empati också, säger Charlotta C Wessman, familjehemssekreterare.- Det är viktigt att älska människor! tillägger Karin Ottosson, som själv har familjehem.Men syftet är inte att ha "perfekta" familjer som familjehem. Är det pedantiskt, blir det för stora skillnader för barnen som kommer dit. De kanske är vana att gå med skor inne.- Det ska man vara medveten om: som familjehem är det mycket som blir kullkastat. Släkt och vänner påverkas också. Man får ta saker som de kommer, säger Karin Ottosson.Hemma hos dem är det alltid födelsedagskalas för släkten, oavsett om det är deras biologiska barn som fyller eller något av de placerade barnen.Förr i världen hände det ofta att barn i fosterhem, som det hette då, bodde på undantag hos sin fosterfamilj. En del hade det svårt.I dag tror Karin att de flesta placerade barn är en del av familjen de bor hos. Så är det i varje fall hos dem. Och även om barnen kivas en del, håller de samtidigt ihop och försvarar varandra.Karin valde själv att gå en utbildning till behandlingspedagog när de skulle starta familjehem. Nu har hon gått den nya utbildningen, som kallas Pride, och ska i sin tur utbilda blivande familjehem.Först efter genomgången utbildning blir deltagarna godkända som familjehem, om de fortfarande vill det.
Familjehem
Ett familjehem kan drivas av ett par, men också av någon som är ensamstående.De flesta har ett yrkesarbete vid sidan av och har bara ett eller två placerade barn hos sig.Barn kan placeras i familjehem direkt från BB, även om det är ovanligt. Ofta bor de kvar tills de är 19 år, ibland längre.Västerviks kommun anlitar 42 familjehem. Ett 70-tal barn bor i dem.Familjehemmet får ett arvode på max 10 240 kronor per barn och månad, i snitt 7 000-8 000 kronor, före skatt. Arvodet beräknas utifrån uppdragets svårighet och erfarenheten hos familjehemmet.Utöver detta får de en omkostnadsersättning som ligger på ungefär en tiondel av ett basbelopp. (Prisbasbeloppet 2009 är 42 800 kronor.)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!