Den speciella klinktekniken, där brädorna överlappar varandra i bärkonstruktionen, är mer än 1 000 år gammal. Tekniken var vanlig i Tjust och återfinns bland annat i de berömda Tjustökorna.
Förra året blev tekniken ett immateriellt kulturarv, utsett av UNESCO. Man vill helt enkelt värna hantverkstraditionen.
Det vill Västerviks museum också göra och nu har man tagit de första stegen mot det som ska bli en utveckling av träbåtstraditionen i Västervik.
Veronica Palm är ansvarig för det hela på museet.
– Vi tittar på olika utvecklingsmöjligheter och är bland annat delaktiga i ett projekt som heter "Unika historiska Kalmar län". Där riktar man sig bland annat till besöksnäring och företag för att se hur man kan utveckla det här tillsammans.
Museet administrerar träbåtsbryggan vid Fiskarehamnen i Västervik. Där hade man förra lördagen en träff, "Öppen brygga", för att samla intresserade. Flera träbåtsägare och föreningar kopplade till träbåtar ställde upp och berättade för besökarna om sina båtar.
Nu blir det fler möten där man ska diskutera vad man kan göra tillsammans, och hur man ska kunna lyfta kulturarvet på ett sätt som kommer kommunen till del.
– Finns det exempelvis möjlighet att starta forskningsprojekt kring båttraditionen vi har här i Tjustbygden? Vi har en begynnande plan där vi ritat in lite olika aktiviteter som vi tillsammans vill göra.
Har man ett särskilt intresse för träbåtar man kan med fördel gå med i FB-gruppen "Träbåtar i Västervik".