Båtklubbar vill stoppa nya sjökort för Tjust skärgård

De nya båtsportkorten för ostkusten kan få orimliga konsekvenser för det fria båtlivet, i bland annat Tjust skärgård, enligt Svenska Kryssarklubben. Sjöfartsverket menar däremot att sjökorten höjer säkerheten till sjöss.

Fredrik Norén är generalsekreterare för Svenska Kryssarklubben. Han uppmanar med flera andra till bojkott av de nya korten.

Fredrik Norén är generalsekreterare för Svenska Kryssarklubben. Han uppmanar med flera andra till bojkott av de nya korten.

Foto: Svenska Kryssarklubben. Bilden är ett montage

Västervik2022-03-22 18:00

Satsningen "Sjökortslyftet" har pågått i flera år. Där gör man bland annat om sjökorten längs hela ostkusten. Det är för att öka deras kvalitet, enligt Sjöfartsverket. Man släpper korten i omgångar, och började i norr.

Båtsportkorten för Stockholms norra skärgård har släppts och arbetet ska fortsätta, nedåt S:t Anna skärgård, Gryts skärgård och vidare mot Tjust skärgård och söderut. Arbetet för hela kusten ska vara klart till 2024.

Men enligt flera båtorganisationer så ställer de nya sjökorten till det rejält för fritidsbåtar. 

undefined
Båtsportkorten menar man inte stämmer vilket man befarar hindrar rörligheten i skärgården.

Enligt Svenska Kryssarklubben, Svenska Båtunionen och Svenska Seglarförbundet är korten felaktiga och de menar att uppdateringen av dem har blivit en stor kvalitetsförsämring. 

Kritiken gäller bland annat olika slags hinder, exempelvis grund, bränningar och uppgrundningar. Man menar också att djupangivelsen blivit fel, det ser ut att vara flera meter grundare än det faktiskt är på många ställen.

Fredrik Norén är generalsekreterare för Svenska Kryssarklubben. Han säger att man har en bra dialog med Sjöfartsverket, men att man från organisationernas håll vill att verket tar tillbaka båtsportskorten som man redan börjat att sälja.

– Man har inte varit ute på plats och mätt djupet, utan studerat flygbilder som inte ger en rättvis bild. Framförallt när det gäller djup som är grundare än tre meter. Det blir helt missvisande och påverkar tillgängligheten i skärgården enormt mycket, säger han.

– Vi tittade på bara ett litet område och jämförde med verkligheten. Vi upptäckte 21 felaktigheter i de nya korten, säger Fredrik Norén.

– Vi uppmanar nu alla våra medlemmar att inte köpa de nya korten, utan behålla sina gamla.

Än har man inte lanserat de nya korten för vårt område, S:t Annas skärgård och ned över Tjusts skärgård. Fredrik Norén hoppas att man stoppar arbetet, och gör om.

– Om de tar till sig våra synpunkter ska det här inte behöva drabba er, vi hoppas att man tänker om. Till dess uppmanar vi till att inte köpa korten.

De nya korten är en "snackis" även i Västervik. Peter Salomonsson är ordförande i Västerviks segelssällskap Wikingarna och han har tagit del av kritiken mot de nya korten.

– Det snackas en hel del om det här i klubben. Tittar man i de här nya korten norrut kan man få intrycket av att man inte kommer in dit man vill, och förut kommit in med sin segelbåt. Det är som att man får känslan av att de inte vill att båtfolket ska hitta in i vikar och sund.

undefined
Fredrik Norén säger att korten stämmer dåligt med verkligheten.

Han berättar att mångåriga medlemmar har bra koll på var man kan åka men för ovana och nya båtägare blir det en begränsning.

– Det minskar så klart allas tillgänglighet och gör att det kan bli trängre på det platser där man vågar lägga till. Ser man att en båt redan ligger på en plats känns det säkert att lägga sig bredvid. Man vågar inte åka in där vi av erfarenhet vet att det går alldeles utmärkt att färdas, säger han.

Kritiken är inte ny för Sjöfartsverket. Efter ett tidigare möte mellan Sjöfartsverket och intresseorganisationen rapporterade SVT Nyheter Öst:

– Vi är alla helt överens om att jobba tillsammans för att höja kvaliteten på sjökorten och helt enkelt utreda de brister som olika personer ute i landet säger att de hittat i våra kort, sade Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén till SVT.

Djupangivelser

Djupangivelser tolkas ofta som avståndet från vattenytan till botten. Eftersom vattenytans nivå i farvatten varierar över tid, till följd av bland annat vind och strömmar behövs en fast nivå som referens för djupangivelser.

Att nivån varierar får till följd att det dagsaktuella djupet i ett område ofta inte stämmer helt överens med vad som anges i sjökortet. Skillnaden är dock sällan mer än 0,3 till 0,5 meter.

Landhöjning kan också få betydelse för det dagsaktuella djupet.

Källa: Sjöfartsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!