Bästa tipsen inför resan på Autobahn

En bil som körts i lägre hastigheter kan få allvarliga motorproblem om den plötsligt körs för hårt.

Västervik2004-07-27 01:00
För många som tar bilen ut i Europa är tyska Autobahn en transportsträcka där man äntligen får testa vad bilen går för. Men om man inte kontrollerar bilen först och kör försiktigt i början kan Autobahn bli rena dödsfällan, både för dig och bilen.
- En bil som körts i lägre hastighet och mest korta sträckor i Sverige kan få allvarliga motorproblem om den plötsligt körs för hårt, säger Terje Eklund, tekniker på Motormännen.
På de flesta sträckor på de tyska motorvägarna, Autobahn, råder fri fart. Visserligen är 130 kilometer i timmen den rekommenderade hastigheten, men i omkörningsfilen kommer bilar susande i både 170 och 180 kilometer i timmen. Det går riktigt fort. Och visst är det lockande att se vad den nya Volvon eller Saaben har under huven när man äntligen får chansen. Men tänker du inte efter innan du trycker gasen i botten kan det bli ett dyrbart test.
En bil som har körts på ganska låg medelhastighet i Sverige och dessutom mest körts korta sträckor är inte redo för ett långt hårdtest.
- Man ska öka belastningen på motorn successivt de första 20-30 milen. Där ska man inte köra fortare än max 120 eller 130 kilometer i timmen, säger Terje Eklund.
Orsaken är att den svenskkörda bilen med största säkerhet har sotbeläggningar i motorn. Dessa bränns bort om man kör måttligt fort de första timmarna. Annars kan sotflagor lossna och exempelvis fastna på en ventil i motorn. Det är mycket skadligt för motorn.
Det gäller också att kolla oljan ofta.
- Många bilar tenderar att dra mer olja när man pressar dom på Autobahn. Dessutom kan lite äldre bilar ha problemet att oljan blandats ut med bensin. I höga farter försvinner bensinen och oljenivån kan sjunka snabbt.
Därför ska man kolla oljan vid varje tankning. Upptäcker man att oljenivån är låg när man kör på Autobahn är det ofta för sent.
Även trycket i däcken bör kontrolleras. En fullastad bil som körs snabbt ska ha högre tryck än bilen som körs till vardags i hemstaden. En del bilar ska ha så mycket som ett halvt kilos högre tryck. Tänk på att kolla trycket i däcken när däcken är kalla.
- Gör man inte det så kan man drabbas av däckhaveri. Belastningen på däcken blir helt fel och det kan vara livsfarligt i höga farter, säger Terje Eklund.
Se även till att göra eventuell service av bilen innan du ger dig ut på Autobahn. Vänta inte även om det är någon månad kvar tills du egentligen ska göra den. Är det tusen mil kvar på kamremmen, byt den innan du ger dig iväg.
- En detalj man ska kontrollera är den elektriska kylfläkten. I våra svenska förhållanden används den sällan och just därför kan den ha slutat fungera. Det gäller även nyare bilar. I Europa kan det bli stora problem, eftersom man ofta hamnar i kö i betydligt varmare väder än man gör i Sverige. Det ger en kokande motor och stora problem.
Att testa kylfläkten är ganska enkelt. Simulera en kösituation genom att köra bilen varm och sedan låta bilen gå på tomgång en stund. Då ska fläkten starta. Gör den inte det är det något fel.
När det gäller hur man ska köra på Autobahn handlar det om sunt förnuft. De där första timmarna som man ska använda för att bränna bort sotbeläggningar i motorn blir också en tillvänjningstid. Det går ju så väldigt mycket fortare här.
Därför måste också avståndet till bilarna framför öka. Fortfarande gäller samma tresekundersregel som på svenska motorvägar. Men eftersom bilarna kör så mycket fortare bli avståndet desto större. Räkna och kolla med jämna mellanrum. Det är lång stoppsträcka när man kan köra över 150 kilometer i timmen. Underskatta inte naturkrafterna.
Andra naturkrafter kan också bli besvärliga. Regn och hård blåst får betydligt större påverkan på bil och trafik på Autobahn än en svensk motorväg. Öka avstånden och sänk farten.
Se till att ha en full reservdunk i bilen. Du vill inte bli stående på Autobahn med bensinstopp. Det är dels böter om polisen kommer och dels är det farligt att bli stående på de tyska höghastighetsvägarna.
Men även om det är fri fart på Autobahn så är det i praktiken inte alltid man kan köra särskilt fort. Under sommaren är det ofta vägarbeten vilket leder till långa köer. När det händer en olycka blir det också mycket långa köer.
Fredagar och söndagar är Autobahn ofta full av tyska helgresenärer. Detsamma gäller under augusti då både tyskar och de flesta andra européer har semester.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om