Bästa krimvården ska rädda Västervik på sikt

I höst har Västervik omkring 300 fängelseplatser, det blir en av de största anstalterna i landet. För några år sedan fanns bara ett drygt 40-tal platser.
- Tanken är att detta inte ska vara något tillfälligt utan platserna ska finnas kvar i Västervik under överskådlig tid, säger Krister Örnfjäder, s-riksdagsman.

Jobbade för fängelset. Riksdagsman Krister Örnfjäder har jobbat för att skapa nya fängelseplatser i Västervik. Här tillsammans med Johan Edvardsson på anstalten Norra. Foto: Anders Steiner

Jobbade för fängelset. Riksdagsman Krister Örnfjäder har jobbat för att skapa nya fängelseplatser i Västervik. Här tillsammans med Johan Edvardsson på anstalten Norra. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2006-04-11 00:25
Han har jobbat i kulisserna för att få utökade fängelseplatser i Västervik. Han har bearbetat justitiedepartementet och kriminalvårdsstyrelsen och verket. Han har varit i kontakt med enskilda befattningshavare och pratat för Västervik.

- Ett starkt argument har varit att vi har få statliga jobb i Kalmar län och framförallt i den norra delen. Till slut lyckades jag sälja in det.
Bakslag kan vändas till fördel. Krister Örnfjäder jobbade i ett och ett halvt år för att Västervik skulle få den nya myndigheten som ska sköta trafikövervakningen (det blev Kiruna). När det blev nobben på den punkten användes det som argument för att få fängelseplatserna.

Krister Örnfjäders inställning och förhoppning är att det ska byggas upp en effektiv vårdkedja i Västervik och att all verksamhet samlas på en plats.
- Västervik ska se till att vara i framkant när det gäller kriminalvård. Att bygga upp en hel vårdkedja med häkte, fängelse och utslussning på en plats. Här finns stora möjligheter att anpassa verksamheten till den nya kriminalvården, säger Örnfjäder.

Sverige är i akut behov av nya fängelseplatser och häkten. En utbyggnad sker på flera håll i landet. Ju bättre vården blir i framtiden desto mindre behov blir det av fängelseplatser. Då börjar man åter titta på var man kan skära ner.
- Då ska Västervik inte finnas med i bilden, säger Örnfjäder.
Mot den bakgrunden ser han helst att den gamla anstalten från 1800-talet har tömts och verksamheten flyttat till Norra.
- Blir det som jag tror i framtiden kommer de gamla och omoderna anstalterna att ligga sämst till.
Örnfjäders tanke har i kontakterna med myndigheter och verk varit att det ska byggas upp en park.

- Jag kan tänka mig att alla byggnader på samma sida som fängelset bildar en park där all verksamhet ryms.
I dag finns anstalten Norra i gamla vårdavdelningarna 101-106 (höghuset). Tanken är att 107-108, 109-110, de mindre byggnaderna mot vattentornet, 111-112 och före detta Tjusthemmet ska utnyttjas av kriminalvården. Gamla 113-114 (det vill säga fasta paviljongen) är häkte i dag.

Krister Örnfjäder är glatt överraskad att det till slut blev så många nya platser och arbetstillfällen.
- Jag hade hoppats på hälften men det är kul att man väljer att spänna bågen här.
I september ska allt vara klart. Det måste gå snabbt. Personal ska rekryteras och byggnaderna ska byggas om och anpassas för den nya verksamheten.
- Det var bråttom när anstalten Norra skulle dra igång. Personalen har visat att man klarar det och kan ordna det en gång till, säger Örnfjäder.
Att det skulle råda brist på kvalificerad arbetskraft tror han inte.
- Kraven kan tillgodoses i flera steg, det går säkert att hitta lösningar där alla inte behöver vara "färdigutbildade" från start.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om