Bäst och sämst med Västervik – så säger folk på stan

"Bäst att leva" är tidningen Fokus rankning över landets bästa kommuner. I år är Västervik på 68:e plats, men kan säkert bättre.

Mattias Börjesson och Elin Lundh är på semester men känner till Västervik väl.

Mattias Börjesson och Elin Lundh är på semester men känner till Västervik väl.

Foto: Magdalena Borgemo

Västervik2024-07-01 20:00

Så låter det när folk vi pratar lyfter det positiva och det negativa med Västervik. Folk vill åka till Västervik och det finns ett rätt bra utbud här. 

När Västerviksborna och turisterna lyfter det bästa med Västervik så blir det närheten, tillgängligheten, naturen och föga förvånande vattnet. När man tar fram saker som kan förbättras så är det att man vill att det ska hända ytterligare lite mer och att få information om vad som är på gång. 

– Jag har bott här och jag älskade verkligen att bo här. Västervik är mysigt och lagom stort, säger Elin Lundh som numera bor i Eksjö.

Hennes pojkvän Mattias Börjesson håller med och tillägger att här finns det mesta:

– Det är så mycket musik på sommaren och det är väldigt positivt. 

Däremot tycker Mattias att man borde begränsa sig vad det gäller kullersten, det är för många ställen med det. Flickvännen Elin efterfrågar bättre nattliv.

undefined
Erica Weidenstolpe med sonen Luca är från Västervik och ger både ros och ris till sin hemstad. Erica gillar närheten till naturen och vattnet men vill ha bättre kommunikationsmöjligheter.
undefined
Marcus Johansson är här på jobb tycker om närheten till havet. Själv är han från Borås.
undefined
Kompisarna Elina Rovira och Elsa Tholander Karlsson tycker att det finns för lite att göra för unga och vill att det ska bli bättre.

Det som Erica Weidenstolpe tycker borde bli bättre är möjligheten att ta sig till och från Västervik.

– Är man inte bilburen så är det verkligen inte lätt att vare sig ta sig någonstans eller komma hit. De ställer in fler och fler linjer.

En person som är här på jobb är Marcus Johansson och han har inget ont att säga om Västervik. Han kommer från Borås och gillar närheten till havet.

– Det är jättefint här och det finns en riktigt bra golfbana. Det är väl parkeringar då, det är lite ont om dem. 

Ungdomarna Elsa Thelander och Elina Rovira tycker om gemenskapen, alla känner till varandra och det är nära till allt. Men de skulle vilja ha mer att göra.

– Kommunen borde erbjuda oss unga mer att göra, gärna ofta så man har lite att välja på, säger Elsa.

– Jag skulle vilja att det fanns lite mer aktiviteter fyller Elina i. 

Turistande Ida Bjurelid-Stridh från Stenstorp är mycket nöjd med sitt besök, framför allt boendet och Stadsparken. Hon har dock åsikter om att det borde finnas mer att göra.

– Det negativa var att det var dåligt med ställen som hade öppet på söndagen.

Tidningen Fokus har sedan 2006 rankat Sveriges kommuner i "Bäst att leva", med undantag för 2022. Syftet är att försöka belysa vad som faktiskt spelar roll när man väljer bostadskommun. I årets ranking har Västervik tappat 6 platser från förra årets plats 62 till årets 68:e plats så utrymme för förbättringar finns.

undefined
Ida Bjurelid Stridh och dottern Filippa Stridh är här på semester och gillar lekparken i Stadsparken.
Västerviks resultat

Maxpoäng för varje kategori är 5.

Utbildning: Västervik 2.4. Här mäts kvalitetsindex förskola, meritvärde i grundskolan, tillgång till gymnasieskolor och universitet, andel behöriga lärare. 

Vård och omsorg:Västervik 3.6. Väntetider i vården, tillgång till vårdcentral och högspecialiserad vård, närhet till akutsjukvård, personalkontinuitet i hemtjänsten, användning av läkemedel som bör undvikas i äldreomsorgen. 

Jobb och karriär:Västervik 3.3. Lokala arbetsmarknadens närhet och storlek, långtidsarbetslöshet, unga som varken arbetar eller studerar, utpendling. 
Infrastruktur:Västervik 2.6.Tillgång till flygplats och elektrifierad järnväg, närhet till kollektivtrafik, bredband, täckning av mobilt datanät med hög hastighet, laddstolpar. 

Trygghet:Västervik 4.4.Tillgång till polisstation, skjutningar inom 10 kilometer de senaste tre åren, närhet till utsatta områden, etnisk segregation, tillgreppsbrott. 

Serviceutbud:Västervik 3.9. Butiksutbud i centrum, tillgång till matbutiker, restauranger och återvinningscentral. 

Fritid:Västervik 2.9. Nöjesutbud, aktivitet i idrottsföreningar, tillgång till gym, elljusspår, ej bebyggd mark och utomhusbad.  

Privatekonomi:Västervik 3.3. Hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen, skattesats i kommun och region, tillgång till fjärrvärme. 

Offentlig ekonomi: Västervik 2.7. Soliditet i kommunen.  

Så mycket betyder kategorierna: Privatekonomi (21 %), trygghet (15 %), jobb (15 %), utbildning och barnomsorg (13 %), infrastruktur (12 %), serviceutbud (10 %), fritid (6 %), vård och omsorg (5 %), offentlig ekonomi (3 %).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!