"Barnteatern håller på att dö ut i Västervik"

2003 satsade Västerviks kommun 91 kronor per barn på barnteater. Förra året minskade bidraget till 14 kronor.

Foto: MALIN PERK Riksteaterns vd Birgitta Englin tycker att det är bedrövligt att man hela tiden måste bevisa att kultur är viktigt.  Hon och Sven-Olof Nilsson, som jobbar för regionteatern lokalt,  önskar att folk insåg hur viktig barnkulturen är.

Foto: MALIN PERK Riksteaterns vd Birgitta Englin tycker att det är bedrövligt att man hela tiden måste bevisa att kultur är viktigt. Hon och Sven-Olof Nilsson, som jobbar för regionteatern lokalt, önskar att folk insåg hur viktig barnkulturen är.

Foto:

Västervik2005-03-21 00:25
- Det här är en drastisk sänkning, säger Ankararumsbon och eldsjälen inom riksteatern i Kalmar län Sven-Olof Nilsson bekymrat.
Det totala anslaget till barnteater för barn mellan 2 och 16 år i Västervik minskade med över 200 000 kronor, från 285 000 till 81 000 kronor.

Konsekvensen av besparingen har blivit att endast 18 procent av förskole- och skolbarnen i Västerviks kommun fått möjlighet att se teater på skoltid. 2003 såg över hälften, 52 procent, av barnen på teater i skolan.
- Vi måste försöka få politikerna att inse vad det här innebär, säger Sven-Olof Nilsson.
Sven-Olof Nilsson tror inte att de lokala politikerna är medvetna om vilka konsekvenser den här indragningen kan få på sikt.

I dag är det Nilla Wollberg, rektor på Hjorteds skola, som ansvarar för pengarna som kommunen öronmärkt till barnteater.
- När hon försvinner som rektor till hösten kommer ingen att hålla i dessa pengar, säger Sven-Olof Nilsson.
Han befarar att pengarna kommer att försvinna in i skolornas övriga budget.
- Det här är ett säkert sätt at ta död på kulturutbudet i skolan, säger Birgitta Englin, riksteaterns nya vd som i lördags var på riksteatern Kalmar läns årsmöte i Västervik.

En annan konsekvens av neddragningarna i Västervik, tror Birgitta Englin, kommer att bli att man tittar mer på prislappen än innehållet.
- Följden blir både sämre kvalitet och pedagogik.
Sven-Olof Nilsson är rädd för att det också kommer att mynna ut i att skolorna köper in föreställningar som kan ta mycket publik. På så sätt, tror han, att man går miste om den så viktiga närheten som teatern brukar ge.

Västervik är inte ensamt om att spara in på barnteater.
- Det här hotar hela kulturutbudet för barn ute i landet, säger Birgitta Englin.
När det gäller vuxenteater i Västervik bidrar kommunen, sedan 2000, med 118 000 kronor per år.
- Sett till riksgenomsnittet är det lågt men om man jämför med övriga kommuner i länet ligger vi bra till, säger Sven-Olof Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om