Barnskötare och omsorgspersonal vinnare i nytt avtal för Kommunal
Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal i Västervik och arbetsgivaren kommunen är i stort sett avslutade. Bland de 1 500 kommunanställda får barnskötare, elevassistenter och omsorgspersonal de högsta lönepåslagen.
Ganska nöjd. Lisbeth Elmér från Kommunal sektion 18 och Berit Thall (i bakgrunden) på sektion 17 är glada att avtalet för 1500 kommunalt anställda är i hamn. Överlag ser avtalet inte så dåligt ut, även om de hade hoppats på mer pengar i potten för att höja lägstalönerna. Foto: MATILDA AHL
Foto:
- I Västervik lyckades vi få 200 kronor som minsta höjning. Helt nöjd är man aldrig, men utifrån det läge som vi hade så ser avtalet inte så dåligt ut, säger Lisbeth Elmér på kommunal sektion 18.
Den största besvikelsen är att kommunens förhandlare inte var villiga att ge mer än 0,3 procent ur den gemensamma potten för att höja lägstalönerna för företrädesvis kvinnor.
- Argumentet var kommunens dåliga ekonomi, men i övrigt har vi inte prutat mycket på våra krav. Arbetsgivaren har själv varit villig att räta upp lönerna för de grupper där löneutvecklingen varit sned.
En grupp som länge halkat efter när det gäller löner är barnskötare och elevassistenter. De flesta får nu ett rejält påslag med 600-700 kronor per månad.
Avtalet är klart för räddningstjänsten, kultur- och fritidsförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. För tekniska förvaltningen återstår en del knutar att lösa innan ett avtal är i hamn.
Eftersom avtalet ännu inte är undertecknat vill Kommunal inte gå ut med några exakta siffror över löneökningen för de kommunalanställda. Enligt vad VT erfar får dock personal på arbetsplatser med övervägande manliga anställda som exempelvis räddningstjänst, vaktmästare och simhallspersonal 510 kronor per månad, medan genomsnittshöjningen för anställda inom barn- och utbildningsförvaltningen blev 561 kronor.
- Tanken är att de nya lönerna ska betalas ut den här månaden. Det har man lovat på kommunledningskontoret, säger Lisbet Elmér.
På Kommunal sektion 17, som organiserar många lågavlönade kvinnor inom äldre- och handikappomsorgen, har man länge kämpat för att de lägst betalda ska komma upp i högre lönenivåer. Medan 175 kronors lönehöjning var den lägsta gränsen för det centrala avtalet, yrkade facket lokalt på minst 300 kronor.
- Men så mycket blev det nu inte. Vi fick 200 kronor, vilket i alla fall är mer än den lägsta gränsen för det centrala avtalet, säger Berit Thall på sektion 17.
Vid fördelningen av de nya lönerna går en tydlig gräns mellan utbildad och outbildad personal inom äldre- och handikappomsorgen. Det nya lokala avtalet ger utbildade 680 kronor mer i månadslön. Anställda som saknar formell utbildning får nöja sig med 200 kronor.
- Arbetsgivarens argument var att vidareutbildning har erbjudits de anställda, och har man inte tagit den chansen så får man så att säga stå sitt kast. Eftersom det finns ett utbildningskrav så kan vi inte säga mycket om det.
- Men 680 kronor mer för de utbildade, som är tre fjärdedelar av de anställda, är en bra löneutveckling som jag tror våra medlemmar är nöjda med.
Lönehöjningen gäller från den 1 april och kommer att betalas ut retroaktivt i oktober.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!