Barns tv-tittande ökar
Sedan början av 1980-talet har andelen barn som tittar på tv mer än nio timmar i veckan nästan fördubblats. Generellt går det också att se att tv-tittandet ökar efter 13 års ålder.
Trängsel i tv-soffan. Evelina Holmberg, Emma Nibelius, Josefine Johansson och Alexandra Holmberg samsas i tv-soffan hemma hos familjen Holmberg. Evelina lägger gärna beslag på fjärrkontrollen, men egentligen är det bara Josefine som ser riktigt mycket på tv. "Fem timmar om dagen, jag brukar kolla om nätterna," säger hon och berättar att hennes familj inte har internet - så det blir tv i stället. De andra nöjer sig med en eller ett par timmars tv-tittande om dagen och Emma tittar inte ens på tv varje dag.Foto: Matilda Ahl
Foto:
SCB har kunnat konstatera att tv-tittandet ökar med åldern. Av ungdomarna som är över 16 år tittar en tredjedel på tv mer än tre timmar om dagen, medan det bara är en fjärdedel av barnen under 13 som tittar så mycket.
Ökningen i tv-tittande har också skett över tid. I en undersökning som gjordes 1982-1983 framkom det att 35 procent av flickorna och 39 procent av pojkarna mellan 7 och 15 år tittade på tv mer än nio timmar per vecka. I en undersöknings om gjordes 1999 hade siffrorna nästan fördubblats till 58 respektive 57 procent.
Det går inte att se några skillnader mellan pojkar och flickor eller beroende på var i landet de bor. Däremot finns skillnader mellan olika befolkningsgrupper. Barn som har ensamstående föräldrar tittar mer på tv än de som har föräldrar som bor ihop. Det är också vanligare att titta på tv i arbetarhushåll och hushåll som inte har det så bra ställt ekonomiskt.