– Vi vill ha en dräglig arbetssituation och har precis satt ihop en arbetsgrupp som ska jobba med frågan, säger Malin Nyström, barnmorska på Västerviks sjukhus och fackligt förtroendevald i Barnmorskeförbundet.
Är det så illa?
– Ja, jag tycker det. Vi är så pass få ordinarie barnmorskor i Västervik, så vi måste ta in hyrbarnmorskor. Det känns så märkligt att regionen inte ser om sitt hus.
I våras fattades nio barnmorskor på Västerviks sjukhus. Hur är läget nu?
– Jag kan inte säga exakt men jag tror att det fattas fler nu. Dessutom är det flera barnmorskor som ska sluta nu vid årsskiftet, bland annat två som är relativt nyanställda. Det är fruktansvärt trist, nu när det dessutom är jättestor brist på förlösande barnmorskor hos oss, säger Malin Nyström som själv tog ett års paus från arbetet på förlossningsavdelningen för ett tag sedan.
– Jobbet tar för mycket på kropp, hälsa och familj. Men jag kom tillbaka efter ett år, det är ju ändå förlösande barnmorska jag vill vara.
Malin Nyström och resten av Barnmorskeförbundets lokalförenings styrelse har skrivit en debattartikel där de listar vad de anser behöver göras för att förbättra arbetsvillkoren för barnmorskor.
– Vi kräver en förlösande barnmorska per födande kvinna och att barnmorskor i mödrahälsovården högst ska ansvara för 80 kvinnor om året. Vi frågar oss också om framtidslandet Sverige är barnfritt, det är faktiskt så illa, säger Malin Nyström.
Hon berättar att arbetsgruppen har pratat med kvinnoklinikens basenhetschef Lena Arvidsson och planerar ett möte med personalavdelningen, med målet att få till en lösning.
Malin Nyström älskar sitt jobb och sina kollegor, men säger samtidigt att arbetssituationen inte är den bästa, just nu renoveras nämligen närliggande barnkliniken.
– När barnmorskeupproret drog i gång i Stockholm, så tänkte vi att vi borde haka på här också. Men vi är så trötta och nu när vi dessutom jobbar i en miljö där det bankas och borras hela tiden, det kräver en del av oss. Till och med att hyrfolket funderar på om de verkligen ska jobba kvar här.
Personligen har hon gett upp hoppet om kravet på höjd lön. Hon förordar andra satsningar som friskvårdstimme och tid till förbättringsarbete.
– I dagsläget har vi begränsad möjlighet att delta i möten och åka på utbildning. Det blir så tråkigt, man fastnar i att det bara ska gå runt hela tiden, att vi ska kunna hålla öppet dygnet runt, året om.