Mässlingen skördade hundratals liv om året på 1900-talet i Sverige. Idag förekommer sjukdomen sällan i det svenska samhället tack vare omfattande vaccinationer. Mässling är vanligast bland barn och börjar med förkylningsliknande symptom som sedan eskalerar.
– I värsta fall kan det leda till en hjärninflammation som i sin tur riskerar att ge bestående skador, säger barnläkaren Tomas Rosenmüller.
Personen som har fått mässling kan även få svårt med motorik och minnet senare i livet berättar Tomas.
Tidningen Läkemedelsvärlden presenterar forskning som visar att mässlingsviruset också ökar din sårbarhet för andra sjukdomar i upp till 3 år efter att du har varit sjuk. Studierna visar att viruset gör en individs immunförsvar mer omoget vilket leder till att du blir mer sårbar för både sjukdomar som är främmande för ditt immunförsvar men även sjukdomar du redan har haft.
– Viruset är också extremt smittsamt. Det räcker med att du är i samma rum två timmar efter att en person med sjukdomen har varit där för att du fortfarande riskerar att bli smittad, säger Tomas.
Om sjukdomen är till stor del utrotad, hur kan det komma tillbaka på det här sättet?
– Jag kan inte uttala mig om vad som har hänt i det här fallet, men överlag är det att den utsatta individen har varit på en plats med en lägre vaccinationsgrad.
Platser med lägre vaccinationsgrad kan exempelvis vara andra länder men även grupper i det svenska samhället som anser att vaccin är negativa, ett exempel är antroposoferna i Järna, berättar Tomas.
– Vi behöver att cirka 95 procent är vaccinerade för att uppnå flockimmunitet.
Finns det personer i samhället som inte har möjlighet att vaccinera sig?
– Ja, det kan vara barn som exempelvis är sjuka i cancer och behöver gå igenom behandlingar som sänker deras immunförsvar. Därmed är inte vaccinering möjligt för dem.
Om fler väljer att inte vaccinera sina barn på grund av skäl annat än medicinska sjunker flockimmuniteten och sjukdomen sprids lättare. Barnen som kanske inte kan vaccinera sig riskerar då att få sjukdomen helt i onödan.
– Förutom mat, kärlek och omtanke är nog vaccin det mest betydelsefulla för att ett barn ska må bra, därför uppmuntrar jag alla föräldrar att vara med i det allmänna vaccinationsprogrammet med sina barn.