Vi befinner oss utanför Maxi på Ljungheden mellan 16 och 17, två vardagar i augusti. Det är rusningstid och körfälten ända från rondellen till p-rutorna är vältrafikerade. Svängdörren vid entrén slussar västervikare, många i sina arbetskläder, in till butiken. Det kanske är dags för en snabb handling innan middagen.
Närmast entrén finns sju familjeparkeringsrutor, som är bredare än alla andra.
"Den här parkeringen är till för barnens säkerhet när de följer med och handlar på Maxi", står det på skylten utanför butiken. Skylten om familjeparkering är enligt lagen inte ett vägmärke. Därför får i praktiken vem som helst stå där. Men poängen är tydlig, platserna ligger nära till entrén då parkeringsplatsen kan vara en farozon för små barn.
Som situationen som utspelar sig mitt framför mina ögon, vid 16.30 på onsdagen.
En pappa kliver ur bilen med sin lille son i vit T-shirt och keps. Den gravida mamman stannar kvar i bilen för att ta hand om lillebror. Runt familjeparkeringen ligger ett gäng stenar som barnet börjar hoppa runt på så fort det kommer ut från bilen. Pappan ropar till sig barnet och de börjar gå den korta sträckan mot entrén – men kommer inte långt innan barnet sliter sig från pappans hand och börjar hoppa på stenarna igen.
Samtidigt fortsätter bilar snurra omkring dem.
Under de två timmar som jag sitter på parkeringsplatsen ställer sig totalt 53 bilar på en familjeparkering. I 37 av dessa bilar sitter inga barn. Istället rullar medelålders män och grupper av ungdomar in på Ljungheden och tar plats från familjer som faktiskt behöver det korta avståndet till butiksportarna.
Som till exempel en ensam man i 30-årsåldern, som med raska steg går in på Ica. Någon minut senare kommer han ut igen. I ena handen har han en läsk och i den andra en chokladbit. Ett kvickt ärende senare är han borta från familjeparkeringen.
Under torsdagen parkerar dessutom sex skåpbilar på de breda familjeplatserna, utan barn. En man i medelåldern som bär varselkläder lutar sig mot fordonet och tänder en cigarett i eftermiddagssolen. Jag går fram och frågar om hans parkeringsval.
– Jag har bara backat in här lite fort för att lasta in i bilen, säger han.
Han menar att skåpbilen bara får plats på de extra breda familjeparkeringsplatserna. Samtidigt vittnar barnfamiljer om att de behöver utrymmet för att lasta in och ut sina barnstolar, samt att det med barn i bilden finns en ökad risk att dörrar smälls upp – och skadar kringliggande fordon.
Ett stenkast bort vid en annan familjeparkeringsplats hoppar ett par ur bilen, utan barn men i sällskap av en äldre dam.
– Vi parkerar här för att hon är med, säger kvinnan och pekar på damen.
– Hon har svårt att gå. När det bara är jag och min man parkerar vi inte här, fortsätter hon urskuldande.
En stund senare möter jag Moa Arvidsson och Ruben Riddarhaage, som har två små barn. När de får höra att 7 av 10 av bilarna på familjeparkeringarna fylls upp av bilar utan barn blir de irriterade. De använder platserna när de ska storhandla.
– Det är ju lite fult att ta platserna egentligen, men det är ju inte olagligt, säger Ruben Riddarhaage.
Moa berättar att hon ibland använder platserna när hon ska handla snabbt, även när hon inte har sina barn med sig. Hon har förståelse både för arga småbarnsföräldrar och för de som tar plats från familjerna.
– Så länge det finns en plats på parkeringen över huvud taget är jag nöjd, säger Moa Arvidsson.
En annan småbarnsförälder ser inte lika lätt på frågan. Han vill använda familjeparkeringen men upplever att det är svårt att få plats när andra tar platserna från honom.
– Det är så många som använder dem som inte har barn i bilen ändå, säger han på väg ut från butiken med veckans storhandling.
Karin Alftberg har handlat med dottern Ellie Hallinder Alftberg. Hon står och lastar in varorna i bilen på familjeparkeringen. Karin berättar att hon använder familjeparkeringen då och då, om hon inte istället ställer sig nära kundvagnarna. Hon tycker att det är en bonus att parkeringsplatsen är extra bred.
– Det är bra för att det finns plats att öppna bildörrarna, annars kan det bli trångt att få in barnstolen, säger Karin.