Barnen fick lära sig mer om vatten

På förskolan Arabia har barnen fått jobba med temat vatten. Under tiden uppstod en massa frågor, som var vattnet i våra kranar kommer ifrån och vart det tar vägen när man spolar i toaletten.

Vattenexperiment. Joakim Hesselgård från Västeriks miljö och energi och Markus Nord från Naturum berättade om vatten på förskolan Arabia.

Vattenexperiment. Joakim Hesselgård från Västeriks miljö och energi och Markus Nord från Naturum berättade om vatten på förskolan Arabia.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2018-03-08 15:51

Förskolan skickade ett brev med sina frågor till Västervik miljö och energi och på torsdagen kom Joakim Hesselgård till Arabia, tillsammans med Markus Nord från Naturum för att förklara hur det hela fungerar.

Innan de börjar visar några av barnen sin projektvägg, där de har dokumenterat allt de har gjort genom att sätta upp fotografier. Bland annat har de pratat om rör som finns i marken och att det kan finnas vatten i dem. Det ledde bland annat fram till frågor om toaletter och vart vattnet tar vägen när man spolar.

– Vi skrev ett meddelande på ett toalettpapper och spolade ner i toaletten. Sedan pratade vi om vart det kunde ta vägen och några av barnen tänkte att det kanske spolas in på nästa avdelning. Så de sprang dit och tittade i toaletterna, men det fanns ingenting där, säger Anna Wirengård, förskollärare på Arabia.

Hon förklarar att det ofta är så de arbetar, med ett tema, och sedan låter de barnens tankar och frågor leda dem vidare.

Frågorna blev fler och fler och till slut tyckte förskollärarna att det vore bättre att bjuda in några som verkligen kan ämnet, för att förklara.

Joakim Hesselgård jobbar på Västervik miljö och energi, och har koll på både hur kommunens vattenförsörjning och avlopp fungerar. Med sig har han Markus Nord från Naturum, som kan förklara mer praktiskt för barnen hur det hela fungerar.

Markus tar fram två glasrör fyllda med vatten.

– Nu ska vi göra ett experiment! säger han.

– Bra, för jag älskar experiment! säger ett av barnen.

Markus frågar barnen vad man får spola ner i toaletten.

– Kiss och bajs och toapapper, ropar de flesta som svar.

Men när han frågar så vet de egentligen inte varför de inte får spola ner något annat.

Markus tar en remsa toapapper och knölar ner i ett av rören. Sedan gör han likadant med ett par pappershanddukar, likadana som dem förskolan har i sina toaletter. Efter en stund petar han på pappersklumparna med en borste. Då har toapappret löst upp sig i vattnet, men pappershanddukarna ligger fortfarande som en tjock klump och täpper till röret.

– Därför får man inte spola ner något annat än kiss, bajs och toapapper i toaletten, säger Joakim Hesselgård.

Inte ens blåbär och hallon, som en viss fröken Viola sägs ha gjort vid ett tillfälle.

Barnen får också veta att det finns 21 miljoner deciliter vatten i vattentornet i Västervik och att vattnet i reningsverket bland annat renas med hjälp av bakterier.

Som avslutning får alla barnen var sin present: Ett litet timglas att ställa fram när man duschar, för att se till att man duschar lagom länge. Det är ungefär fyra-fem minuter får vi veta. Det blir nog särskilt användbart för Edvin, eftersom hans mamma brukar dusha i flera timmar, får vi veta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!