Det säger Patrik Glasberg, som är barnavårdschef inom landstinget. Han menar att det blir förbättringar genom att föräldrarna och barnen får tillgång till flera andra professioner än de rent medicinska i form av barnhälsovård och mödrahälsovård.
– Man får träffa andra föräldrar för att ge råd och stöd till varandra, plus möjligheten till öppen förskola, samt råd och stöd från socialtjänsten.
Fram till idag har barnhälsovården skötts under någon dag i veckan vid hälsocentralen i Ankarsrum. I fortsättningen får alltså föräldrarna resa med barnen till Västervik.
Ankarsrum är bland de sista orterna i länet med egen hälsocentral där barnavården övergår till en familjecentral I kommunen finns också en central i Gamleby och i länet totalt sju centraler. Där finns tillgång till fritidsledare, familjerådgivare, psykologer och givetvis läkare. Tanken är att skapa en helhetssyn som möjliggör tidiga insatser när ett problem uppstår.
Läkarsituationen vid hälsocentralen i Ankarsrum är oförändrad med vakanta distriktsläkartjänster.
– Vi jobbar fortfarande med hyrläkare och läget är stabilt med en bemanning som är klar ända fram mot nyår. Vi försöker ju planera så långt fram som det går, säger verksamhetschefen Hans Jansson.
Trots problemen med att rekrytera fast anställda läkare finns det ljusglimtar.
– Förra veckan blev jag uppringd av en läkare som hört talas om vår hälsocentral som en trevlig och bra arbetsplats och kunde gärna tänka sig att hjälpa till framöver om det behövdes. Sånt är alltid roligt att höra, säger Hans Jansson.