Barnarbete bakom landstingets kläder

Det är inte bara de kirurgiska instrumenten inom landstinget som kan vara tillverkade av barn. Även textilier, till exempel kläder till anställda och patienter, kan komma från fabriker med usla förhållanden där barn arbetar.

Västervik2007-03-31 00:25
Landstinget i Kalmar län har eller har haft avtal med flera av de textilföretag som nämns i rapporten från Swedwatch. Företagen importerar kläder och andra textilier från bland annat Indien, där förhållandena i flera fabriker kritiseras av organisationen.
I flera år har landstinget haft ett avtal med ett svenskt företag som köper in patientkläder från ett företag i den indiska staden Tirupur. Fabrikerna som det indiska företaget har i staden anlitar regelbundet barnarbetare, enligt rapporten.
Vid de besök som gjorts vittnade flera anställda om att sex barn under 15 år arbetade på fabriken, trots att detta bryter mot indisk lagstiftning.
Arbetsveckorna är långa - upp till 89 timmar per vecka jobbar barnen.

Dessutom är lönen så låg att de anställda inte kan leva på den. De sämst betalda tjänar åtta kronor på ett skift på elva timmar. Den slutliga lönen kan inte ens täcka basbehoven för en familj.
Anställda klagar också på bristande arbetsmiljö med dålig belysning, dålig ventilation, brist på dricksvatten och få möjligheter att sitta ner och vila. Enligt de undersökningar som gjorts får de anställda inte heller organisera sig i fackföreningar.
Företaget i Indien har nu lovat att förbättra förhållanden, höja lönerna och ge bättre övertidsersättning. Däremot förnekar man att det förekommer barnarbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om