Den stora förklaringen till underskottet är förskolan. 2024 blev ett utmanande år, med krympande barnkullar. Då sjunker ersättningarna och då måste kostnaderna sänkas.
Bekymret har varit att förskolan inte klarat av att sänka kostnaderna i samma takt som ersättningarna sjunkit.
Har ni kommit ifatt inför 2025?
– Jag har inte varit med om ett så kraftigt fall av antalet barn under mina år, och vi jobbade hårt med att ställa om under 2024. Vi är inte riktigt framme, och samtidigt som antalet barn fortsätter att sjunka under 2025, svarar förvaltningschef Magnus Bengtsson.
Han säger läget är utmanande, men att det är ett jobb som de måste göra.
Om en nämnd går med underskott är direktivet att det underskottet ska återställas under de kommande tre åren. Man behöver alltså göra underskott. Politikerna i barn- och utbildningsnämnden var dock eniga över blockgränserna om att man villa vända sig till kommunstyrelsen för att få slippa det kravet.
– Vi har redan utmaningar som det är. Att lägga ytterligare fem miljoner kronor på förvaltningen och nämnden känns inte som rimligt. Därför enades vi om att vi ska gå till kommunstyrelsen och be att få resultatet för 2024 nollat.
Även de fackliga organisationerna Sveriges lärare och Sveriges skolledare har framfört att inte vill att nämnden ska behöva kompensera årets förlust.