Barkborrsituationen förvärrades efter Per

Nu får skogsägarna hoppas på en kall och regnig sommar för att granbarkborrarnas ökning ska stoppas.

Angripen gran. Här ser man tydligt att barkborrarna har bosatt sig i granen och sakta men säkert ser de till att granens försvar försvagas och till slut dör den. Foto: Michael Ekstrand/Skogsstyrelsen

Angripen gran. Här ser man tydligt att barkborrarna har bosatt sig i granen och sakta men säkert ser de till att granens försvar försvagas och till slut dör den. Foto: Michael Ekstrand/Skogsstyrelsen

Foto:

Västervik2007-03-15 00:25
Under vintern har sök-och-plock pågått. Skogsägare har inventerat sin skog för att se till att angripna träd kan gallras ut innan värmen kommer på allvar. När temperaturen når 18 grader svärmar nämligen granbarkborren och då kan det vara för sent.
- Däremot kan det vara bra att lämna kvar träd som granbarkborren redan har övergett och barken har fallit av. I de träden trivs många av barkborrens fiender, berättar Lennart Weidinger, skogsvårdskonsulent på Skogsstyrelsen i Vimmerby.
Han har skadeinsekter som särskilt ansvarsområde och har bland annat utfört mätningar på antalet granbarkborrar i skogarna runt Västervik och Gamleby.
- Mellan Gamleby och Odensvi har vi haft fällor för att ha koll på stammen och den ökade sju gånger från 2005 till 2006, säger han.

Det började med stormen Gudrun, som drabbade stora delar av Småland och de fällda träden blev en idealisk grogrund för granbarkborrarna.
- Men det var stormen Per som gjorde det hela allvarligt. Västerviks kommun drabbades inte lika hårt av Gudrun som Vimmerby gjorde, men med den nya stormen föll lite träd, lite överallt. De blir jättefint yngelmaterial för barkborrarna.
Blir sommaren 2007 också den varm och torr så ser det inte bra ut för skogsägarna.
- Det är egentligen inte värmen, utan torkan som är problemet. När träden inte får vatten kan de inte producera kådan som behövs för att ta död på insekterna, säger Lennart Weidinger.
Redan förra sommaren stod träd och dog på rot på grund av angreppen och risken är nu att ännu fler träd dör i sommar.

Däremot har inte den milda vintern inneburit att fler granbarkborrar överlevt.
- Man kan kanske tro att det skulle vara så, men det är faktiskt tvärtom, säger han.
Det spelar inte barkborren så stor roll om det är kallt, den övervintrar ändå. Oftast nere i marken, men nu har de även sett att de övervintrar i stående träd med barken kvar.
- Tack vare den milda vintern är många rovinsekter vakna och attackerar granbarkborrarna. Det blir i stället lite extra svårt för dem.

Skogsstyrelsens skyddsbestämmelser innebär att alla skogsägare måste ta sitt ansvar och se till att skadad skog tas om hand. Men det finns områden där andra regler gäller, där de fallna träden inte får tas bort, det gäller särskilt skyddade nyckelbiotoper. Nu oroar sig en del skogsägare att granbarkborre angrepp ska sprida sig från de här områdena till deras skog.
- Där måste man se från fall till fall vad som kan göras, och skogsägarna är då skyldiga att samråda med Skogsstyrelsen innan de gör någonting, säger Lennart Weidinger.
Det går även att bekämpa borrarna med gift. Då lägger man ut vedhögar i skogen behandlade med gift. Sedan sprutas konstgjort granbarkborferomon på så att de ska lockas dit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om