Barkborrarna äter upp skogen
Det varma och torra vädret har gjort att barkborren trivts och förökat sig i massor under sommaren.
Döda granar. Här har granbarkborrarna angripit en grupp med granar som nu inte kommer att kunna överleva. Foto: Michael Ekstrand
Foto:
Barkborren är en liten skalbagge som livnär sig på granar. Den stora åttatandade varianten är den som kallas granbarkborre och den har ungefär storleken av ett risgryn, några millimeter alltså. Trots att de är så små kan de ta död på stora mängder granskog om förhållandena är de rätta.
- Det är förmodligen det vi ser nu, tror Lennart Weidinger på Skogsstyrelsen.
Han är skogsvårdskonsulent och arbetar i Vimmerby och Västervik.
- Vimmerby är något hårdare drabbat än Västervik, förmodligen på grund av att de drabbades hårdare av stormen Gudrun, säger Lennart Weidinger.
Men även i skogar runt Västervik har antalet barkborrar ökat.
- Det finns även en mindre sort, en sextandig barkborre, som oftast ger sig på ungträd. Där ser vi också ökade angrepp, bland annat i trädkronor på äldre träd. Det märker man när trädkronorna börjar bli röda, fast de fortfarande är gröna längre ner.
Att barkborrarna trivs i det varma vädret beror bland annat på att de behöver minst 18 plusgrader för att flyga. Då ger de sig av från vintervilan till ett lämpligt träd att föröka sig i. Dessutom har torkan försvagat träden så att deras naturliga skyddssystem, kådan, har slagits ur spel.
- Friska träd kådar ihjäl barkborrarna när de blir angripna, men när de är stressade av vattenbrist räcker inte kådan till och barkborrarna kan få fäste, säger Lennart Weidinger.
Normalt sett ger sig inte barkborrarna på friska träd, utan håller sig till stormfällda eller redan sjuka träd, men blir de riktigt många kan de även ta död på friska träd. Och det är det skogsstyrelsen nu varnar för inför kommande år.
- Det tredje året efter en stormfällning brukar stammen vara som störst, så vi befarar att det kommer att finnas dubbelt så många barkborrar nästa år.
Förstörelsen kan även gå snabbt. När en barkborrshane har hittat ett träd han gillar börjar han att borra sig in i trädet och göra gångar. Då utsöndras ett doftämne som lockar dit alla andra barkborrar i närheten, både honor och hanar, som fortsätter att angripa trädet. Barkborrarna smittar även träden med blånadssvampar när de angriper och det bidrar till att försvaga och slutligen döda trädet.
Enligt Lennart Weidinger är avverkning det enda som kan göras för att hindra spridning och han hoppas att alla skogsägare håller utkik efter eventuella angrepp.
- Och är man osäker kommer vi gärna och tittar på träden, det är bara att höra av sig till Skogsstyrelsen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!