Baracken i Gunnebo ersätts av Pingstkyrkan
Evakueringsboendet i den omtalade baracken i Gunnebo upphör vid årsskiftet.Istället ska akut hemlösa inkvarteras centralt i Västervik. I Pingstkyrkans vandrarhem.
Nytt natthärbärge. Baracken i Gunnebo ersätts av Pingstkyrkans vandrarhem i centrala Västervik. Hit ska akut hemlösa hänvisas. Frukost ska servers i denna byggnad där Erik Edin-stiftelsen bedriver öppet hus.Foto: Anders Liljegren
Foto:
- Jag tror inte att någon har bott i baracken de två senaste månaderna, jag tror att jag är den sista som bodde över där, säger Eghammer som numer har bostad genom socialens försorg på Arabievägen.
- Det finns fyra platser i Gunnebo och det finns möjligheter att laga lite mat men det värsta är att man inte får vara kvar på dagarna.
- Vi har körts in till stan vid nio-halvtio om morgnarna och ut igen vid sextiden. På vintern är det ett helvete att gå omkring och dra på stan hela dagarna, säger Thomas Eghammer. Bestämmelserna är sådana men jag begriper inte varför.
- Under en period var jag sjuk och hade 40 graders feber. Då var det ett rent helvete att behöva tillbringa dagarna i centrala Västervik när jag i stället var i stort behov av att få ligga kvar i sängen och vila.
Pingstkyrkan och socialkontoret är överens om att evakueringsboendet flyttas till vandrarhemmet. Där ska finnas plats för tre personer att övernatta, det kan bli tal om att dela rum. Ett krav för övernattning är nykterhet och drogfrihet.
På morgonen får de som övernattat frukust genom Erik Edin-stiftelsen. För detta kommer socialkontoret att betala 4 000 kronor i månaden.
- Jag tycker det är en alldeles för låg summa, säger Monica Hellgren på Erik Edin-stiftelsen. Hon kommer att ställa upp för de som akut behöver bostad under vardagarna.
- På helgerna har församlingen lovat att ställa upp.
Kostnaderna för natthärbärget ska belasta Varvets budget och personal. Varvet ska ombesörja transport och nykterhetskontroll. Tillträde till boendet blir klockan 18 och de boende ska vara ute klockan nio på morgonen.
Pingstkyrkan ska förutom husrum ombesörja kvällsmat och frukost. Det ska finnas tillgång till dusch.
Behovet av natthärbärge har minskat i takt med att Aspens organisation har stärkts, med flera fasta rutiner och en alltmer professionell personal.
I dag väntas socialnämnden fatta det formella beslutet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!