"Bara positiva erfarenheter av omvandling"

Per Bergström och tre andra familjer i trappuppgången i huset på Storgatan valde att omvandla sina hyresrätter till bostadsrätter. Ett beslut han i dag är glad för.
- Vi har aldrig ångrat oss. Vi känner att det här är ett jättelyft både för oss som bor här och för själva huset, säger han.

Bostadsomvandling. Per Bergström är bara positiv till omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter i huset han bor i. I dag äger den nystartade bostadsrättsföreningen som Per Bergström är ordförande för fastigheten där AP Jonssons har sin affär.FOTO: ANDERS LILJEGREN

Bostadsomvandling. Per Bergström är bara positiv till omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter i huset han bor i. I dag äger den nystartade bostadsrättsföreningen som Per Bergström är ordförande för fastigheten där AP Jonssons har sin affär.FOTO: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-09-08 00:25
Sedan drygt ett år tillbaka består trappuppgången i det hus där AP Jonssons har affärslokal av fyra bostadsrätter och två hyresrätter. Skälet är att fyra av de sex familjer som bor i huset valde att bilda en bostadsrättsförening och köpa hela fastigheten när den tidigare privata hyresvärden ville sälja.
- Vi fick höra att huset skulle säljas och var då rädda att någon fastighetshaj skulle slå till och sedan höja våra hyror. Därför pratade vi oss samman i trappuppgången och bildade en bostadsrättsförening, säger föreningens ordförande Per Bergström.

Att bilda en bostadsrättsförening är också förutsättningen för att kunna omvandla sin bostad. För Per Bergström och de tre andra familjerna i föreningen skedde detta i mars 2004.
- Finns det redan en bostadsrättsförening i huset när ägaren vill sälja så har den förtur till köpet. När det här huset såldes var det flera andra som bjöd på det, men eftersom vi kunde matcha deras bud fick vi köpa huset.
Därför äger Per Bergström och de andra i föreningen nu huset de bor i. Köpet blev klart i maj 2005 efter ett omfattande arbete. Ekonomiska planer måste tas fram, lån ordnas, kontakter med banken tas och redovisningar skickas till Boverket.

Men trots de många timmar som lagts ner på föreningen är erfarenheterna nästan enbart positiva,säger Per Bergström.
- Visst får man större ansvar när man inte längre har en hyresvärd som står för alla kostnader som dyker upp, men för oss funkar det jättebra.
Bland de frågor som nu diskuteras bland medlemmarna är bland annat ett nytt tak på fastigheten.
- Vi har styrelsemöte tio gånger per år då vi diskuterar alla frågor som rör föreningen och fastigheten. Vi har också två arbetshelger varje år då vi arbetar med huset och åtgärdar mindre fel.

Samtidigt var det inte alla familjer i huset som var intresserade av att omvandla sina bostäder. Det är också ett dilemma som ofta uppstår vid omvandlingar av hyresrätter.
Enligt lagen måste två tredjedelar av dem som hyr lägenheter eller lokaler godkänna omvandlingen för att den ska kunna genomföras. För de som inte är intresserade blir skillnaden att de efter försäljningen får hyra sina lägenheter av bostadsrättsföreningen i stället för den tidigare hyresvärden. Ingen riskerar dock att bli uppsagda från sin bostad.
- Egentligen blir det ingen skillnad. Vi har två lägenheter som är hyresrätter fortfarande, och de betalar hyran precis som vanligt, säger Per Bergström och får medhåll från en av de personer som i dag hyr sin lägenhet av föreningen.
Per Bergström fortsätter:
- Visst har man hört om föreningar där det uppstår osämja, men så är det inte här. Nu har vi mycket mjukare kontakter mellan oss som bor här än tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om