Bara arton år och redan proffs i köket

För några veckor sedan tog Lovisa Pettersson från Hallingeberg studenten på hotell - och restaurangprogrammet vid Västerviks gymnasium.

Hemma i byn. Lovisa hemma i köket i Hallingebergs kyrkby. Rabarberkakan med jordgubbar har hon fått låna att posera med, den har lillasyster Carolina bakat.

Hemma i byn. Lovisa hemma i köket i Hallingebergs kyrkby. Rabarberkakan med jordgubbar har hon fått låna att posera med, den har lillasyster Carolina bakat.

Foto:

Västervik2005-07-05 00:25
Av de 35 omdömen som hon fått i sitt betyg står det MVG (högsta betyg) på 25 stycken. Ett lysande resultat som uppmärksammades med inte mindre än fyra penningstipendier. Nu kanske man kan tro att Lovisa har haft det lätt för sig under hela skoltiden och inte behövt anstränga sig särskilt mycket för att uppnå sina fina resultat, men så förhåller det sig inte. Hon har nämligen det som numera kallas dyslexi och som innebär att man har stora problem att lära sig läsa och skriva.
- Det har varit jättejobbigt många gånger, jag har fått kämpa hårt, berättar hon. När min mamma försökte få skolan att förstå sa de bara att: "Det är ingen fara, hon klarar sig nog." Men jag ville inte bara klara mig, jag ville få chans att visa vad jag kunde.
- Det som innebar en vändning för mig var att jag fick Tomas Wilke som lärare i nian på högstadiet i Ankarsrum. Jag hade då bytt klass efter en del problem. Han skickade mig direkt till Resurscentrum i Västervik för en test, den visade att mina problem inte berodde på att jag var dum, utan på att jag hade problem med att få ihop bokstäverna och orden. Jag var bra på att räkna, men det hände ändå att jag inte hann räkna färdigt på proven eftersom det tog för lång tid att läsa ut de skrivna talen.

Lovisa har sedan också fått mycket hjälp under sina år på gymnasiet. Hon har ibland fått göra proven muntligt och numera klarar hon svenskan bra, lite problem har hon fortfarande med engelskan. Men den får hon chansen att träna på i höst när hon ska resa till New York och praktisera på restaurangen Ulrikas. Resan är det förstapris hon fick i en matlagningstävling som hon deltog i i våras.
- ag anmälde mig till en tävling där man skulle göra ett eget recept där Västerbottensost ingick. När jag berättade det för min syster Carolina blev hon nervös och sa: "Tänk om du kommer med och ska stå och laga mat inför en jury i Stockholm." Jag lugnade henne med att: "Det är ingen risk, det är så många i hela Sverige som vill vara med så jag har nog ingen chans."

Men Lovisa inte bara kom med, hon vann hela tävlingen. Den gick av stapeln på Operakällaren och juryn bestod av de mest kända kockarna i Sverige med Verner Vögeli i spetsen. Med sig till Stockholm som stöd och påhejare hade Lovisa sin lärare Mikael And. De tävlande fick också bjuda in några egna gäster. Lovisa hade sina två systrar och sin mormor med som middagsgäster, mamma Ingela hade inte nerver nog att närvara.
- Jag satt hemma och väntade på resultatet, berättar Ingela. När Lovisa äntligen ringde hem och berättade att hon vunnit öppnade jag köksfönstret och ropade ner till pappa Nisse på ladugårdsbacken: "Hon vann!! Hon ska resa till New York !!" Det hördes nog över hela byn, men jag blev så glad och stolt.

Den vinnande rätten bestod av ugnsbakad lax med pesto, tunnbrödsrulle med potatismos som smaksatts med Västerbottensost och till det en tomatsmörsås med vin. Motiveringen till första priset ljöd: "En smakrik och färgstark helt realistisk lunchrätt. Finstämt kombinerad med humoristisk spänning mellan Västerbotten och medelhav."
Att Lovisa vuxit upp i ett lantbrukarhem har nog ganska mycket bidragit till hennes intresse för matlagning. Med en familj med fem barn har det varit mycket mat som skulle lagas och bröd som skulle lagas. Och Lovisa har ofta varit den som frivilligt ställt sig i köket.
- Att jag fått lära mig att laga mat från grunden, färdiglagad mat har det sällan varit tal om i vårt kök, har jag nytta av nu också.
Att Lovisa kommer att fortsätta inom restaurangyrket är hon övertygad om. Under hela sommaren arbetar hon i köket på Idö skärgårdsrestaurang innan det i höst bär av till USA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om