– Jag känner att det är viktigt att man tänker att de här beloppsgränserna inte är för att bråka med någon, utan att det finns en väldigt god anledning, säger Anna vidare.
Tjustbygdens Sparbank har tillsammans med övriga Sparbanker och Swedbank sett över kundernas individuella transaktionsmönster och satt gränsen efter det. Till viss del kan man höja gränsen från sin internetbank. Räcker inte det måste man kontakta banken.
De senaste veckorna har många kunder ringt till banken och ställt frågor om just detta, varför de inte kan göra stora inköp. Anna Nordén förklarar att många kunder som ska köpa bilar, båtar eller husbilar under sommaren misslyckas med sina transaktioner på grund av de nya begränsningarna. Det har blivit ett irritationsmoment, men Anna Nordén tror att det är en del av lösningen på samhällsproblemet.
– Jag vidhåller att vi måste göra något åt bedrägerierna, för det är så hemskt för de kunder som drabbas och det är så utbrett. Jag välkomnar det här, säger hon.
Ändringen är relativt färsk och har därför inte påverkat antalet bedrägerifall än, tillägger hon.
I flera år tillbaka har samhället sett en ökning av bedrägerier sommartid. Hon tror att det beror på att kunderna bryter sina rutiner när de har semester. Man är i sin sommarstuga eller på resande fot, och garden är nere. Ofta kommer telefonsamtalet på kvällen eller helgen när man är trött. Därför tror Anna att man inte kommer börja se beloppsgränsernas nytta förrän i höst.
Utöver beloppsgränserna har banken flera projekt på gång för att skydda sina kunder mot bedrägerier. Ett nytt tillskott är en bankdosa med en kamera som avläser en QR-kod vilket gör att kunden måste vara på plats vid verifieringen. Anna förklarar att den tekniska utvecklingen har sitt fulla fokus på kampen mot bedrägerier.
Är digitalisering verkligen lösningen? Det känns ibland som att det är en del av problemet.
– Ja alltså förr i tiden hade folk kontanter, och då hände det att man tappade sin plånbok och blev av med pengarna, säger Anna.
När banken införde bankkort ökade säkerheten, men på sikt har digitaliseringen öppnat upp en dörr för bedragarna att ta sig in genom.
– Men det är viktigt att säga att det inte är banksystemen som är osäkra, utan det är ju att man hjälper till vid inloggning, förklarar Anna.
Om man blir utsatt för ett bedrägeri kan banken ersätta summan som försvunnit. Men det så inte alltid fallet. Är personen för delaktig i transaktionen bedöms man som oaktsam och ersättningen uteblir. Därför ligger en del av ansvaret på kunden.
Som vi berättat i flera artiklar de senaste åren för Konsumentombudsmannen (KO) Cecilia Tisell en juridisk kamp för att stärka konsumenternas skydd, och öka bankernas ansvar. Hon menar helt enkelt att det inte är rimligt att ansvaret ska ligga på den enskilde, när bedragarna är så skickliga och tekniken är så ny för många.
KO har därför stämt Nordea, i ett ärende där banken hittills bedömt att kunden John-Erik, 79, från Vällingby får skylla sig själv, eftersom han gjort den fysiska överföringen.
– Är det så att kunden själv har loggat in, då har kunden liksom hjälpt till, och det är så vi bedömer det. Det är ingen som kan komma in på din internetbank om inte du hjälper till, berättar Anna.
Hon förklarar att det är just därför kriminella riktar sig mot kunder som inte är vana vid de digitala verktygen. För kunder som är mindre vana vid bankens digitala verktyg bedriver banken ett informationsarbete.
– Svårlurad är en kampanj som flera banker har gått ihop om. Det ska vara lätt att vara svårlurad. Vi har varit ute på mycket pensionärsträffar och kundträffar och pratat om det här. Det är så vi får ut budskapet, säger Anna.
Tidigare har VT pratat med Anita och Nocke Åbom från Västervik. De blev utsatta för ett bedrägeri som kostade dem en kvarts miljon kronor. Reklamationsnämnden granskade fallet och rekommenderade att Handelsbanken skulle ersätta summan. Då Handelsbanken alltid följer ARN:s rekommendationer fick paret tillbaka beloppet, minus en "självrisk" på 12 000 kr.
Följer Tjustbygdens Sparbank ARN:s rekommendationer?
– Ja det skulle jag säga. Vi har inte haft så många fall men med de fall som vi haft har vi lyssnat på rekommendationerna, säger Anna.