Banken: "Bedömer från fall till fall"

När bankkortuppgifter stjäls och bedragare länsar kontot, finns i många fall möjlighet att få tillbaka pengarna från banken. "Det sker alltid en bedömning från fall till fall", säger man på Länsförsäkringar.

Nu när julhandeln närmar sig är det många som genomför köp på nätet. Då finns också risken att kortuppgifter från Västerviksbor och andra hamnar i orätta händer. Men det finns flera sätt att minska riskerna.

Nu när julhandeln närmar sig är det många som genomför köp på nätet. Då finns också risken att kortuppgifter från Västerviksbor och andra hamnar i orätta händer. Men det finns flera sätt att minska riskerna.

Foto: TT/Montage

Västervik2022-11-12 15:00

– Kortreklamationer kan vara av så pass olika karaktär att det inte går att säga att alla ärenden återbetalas, skriver Eva Ståhl Lundborg, på kommunikationsavdeningen.

Deras system "early warnings" söker dygnet runt efter transaktioner som motsvarar tidigare kända bedrägerimönster. När det slår larm, får kunden ett sms. Kanske är kunden verkligen i den där småstaden i USA och åker taxi.

Hur ska man då vara säker på att det verkligen är banken som ringer? 

– Vid kontakt med kunden i dessa fall efterfrågas inga uppgifter. Istället för att vi ringer upp så ber vi kunden ringa in till vår kortövervakning och ange det referensnummer som skickas ut via sms till det primära mobilnummer som kunden själv registrerat, skriver hon.

undefined
Black friday, julrusch, singles day. Kommersens högtid väntar. "Att kortnummer hamnar i orätta händer kan bero på att information lagrats bristfälligt av onlineföretag", säger Eva Ståhl Lundborg på Länsförsäkringar.

Bedragare kan i många fall komma över kortuppgifterna genom att hacka sajter där folk skrivit in sina uppgifter. Förutom vid vanlig konsumtion gör man det exempelvis ofta vid en hotellbokning. 

På Länsförsäkringars hemsida rekommenderar de att man spanar efter ett hänglås, längst ner i webbfönstret, som en garanti för att de använder så kallad SSL-kryptering av transaktionen. Det bör också stå https:// och inte bara http:// i adressfältet.

– Att kortnummer hamnar i orätta händer kan bero på att information lagrats bristfälligt av onlineföretag och bedragare kommer över kortnummer som sedan använts obehörigt. Vid denna typ av kortreklamation står inte kortinnehavaren för kostnaden eftersom inget ansvar finns för den obehöriga transaktionen, skriver Ståhl Lundborg.

undefined
I dag finns det flera alternativ till att betala med kort, som Paypal eller Klarna. Eller för den delen appar som man loggar in i med bank-id.

Tre andra sätt att skydda sina pengar:

  1.  Ha inga större summor på bankkortets konto.
  2. Sätt en regionspärr som avgör vilka länder kortet får användas i. 
  3. Det går också att spärra kortet specifikt för internetköp.

Men varför ska man då alls använda kortet på nätet, när det finns flera andra betalningslösningar?

– Korten är generellt sett ett av de säkrare betalningsmedlen då det finns ett stöd i kortnätverkens regelverk vid tvister mot företag, till exempel om ett företag går i konkurs eller inte levererar beställd vara. Det innebär att förutom bankens eget köpskydd eller försäkringar som finns kopplade till olika kortprodukter, så är det fördelaktigt att betala med kortet jämfört med andra betalmedel vid köp av varor, skriver Eva Ståhl Lundborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!