Balans inom synhåll

Kontraktet är inte skrivet än, men sjukhuschefen Bengt Wallin räknar ändå med fyra år till som sjukhuschef eftersom mbl-förhandlingarna hölls i måndags.

Synar verksamheten. Bengt Wallin har snart haft åtta månader på sig för att sätta sig in i verksamheten på Västerviks sjukhus, en del i hans uppdrag har varit att komma tillrätta med det ekonomiska underskottet och hittills har dt gått bra.Foto: Anders Steiner

Synar verksamheten. Bengt Wallin har snart haft åtta månader på sig för att sätta sig in i verksamheten på Västerviks sjukhus, en del i hans uppdrag har varit att komma tillrätta med det ekonomiska underskottet och hittills har dt gått bra.Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2005-09-29 00:25
I februari kom Bengt Wallin med entusiasm och utvecklingsidéer till Västerviks sjukhus. I början av året var det ekonomiska underskottet 30,8 miljoner kronor, men med hårt arbete och ansträngningar från de anställda har det enligt prognosen kunnat minskas till 12,5 miljoner kronor.
Fortfarande tycker han att jobbet är spännande och ser fram emot att få fortsätta på posten som sjukhuschef i Västervik.
- Jag har förhoppningar om att det ska fortsätta i den riktningen - det betyder att alla gjort ett bra jobb under det här året.

Förra året gjordes en del nedskärningar på personal och nu börjar det synas i ekonomin. Antalet AT-läkare minskas från sex till fyra och många småbesparingar ger också tillsammans resultat. Dessutom har intäkterna ökat då sjukhuset köper mindre vård av andra landsting och säljer mer vård - till bättre priser.
Vad säger personalen? Tycker de att du har gått hårt fram?
- Det får du fråga dem om. Man är nog på vissa ställen lite less på att det ekonomiska är en evig fråga.

Men på det stora hela upplever han att de anställda är nöjda.
- En förklaring kan vara att vi upplever att sommaren har varit väldigt bra. En del har sagt att det varit den bästa sommaren de upplevt: det har inte varit överbeläggningar och inte problem med vikarier.

Harmoni i organisationen, säger han, och det är något som kan behövas efter den turbulens som uppstod i spåren efter förra årets besparingar.
- Jag har haft tur som kom precis efter den värsta turbulensen. Jag sa i februari att jag vill bidra till att stabilisera verksamheten. Och som det ser ut nu tycker jag att vi lyckas.
Arbetet med nästa års budget är i sin slutfas och målet är en ekonomi i balans. Frågan är om det är möjligt.
- Ja, det tror jag - det måste man tro på.
- Egentligen är det inte bara 12 miljoners förbättring vi borde göra utan vi borde se till att få en marginal.
Eftersom vården kräver mycket kunskap behövs resurser till att både upprätthålla och förbättra kunskapen.
Det Bengt Wallin hoppas på mest av allt nu är att landstingsfullmäktige ska ta beslut om en ny generalplan för sjukhuset.
- Vi hoppas få beslut om att vi kan börja investera, för vi har en arbetsmiljö som inte är bra på flera ställen här. Bland annat på ögonkliniken och det är min uppfattning att det måste vi åtgärda.
Bengt Wallin om . . .
Motgångar
- Jag blev lite besviken när lokalförsörjningsplanen inte blev beslutad i våras, men nu är den frågan väckt igen.
- Det jag är mest irriterad på är att vi inte kan få bukt med alla de inbrott vi haft på sjukhuset. Det är miljonbelopp som har förstörts och vi har fått installera larm och öka bevakningen. Det känns lite otryggt också med folk som jobbar på natten och inte vet om någon smyger här. Vi vill ha det öppet så det är en avvägning om vi ska ändra något.
Medgångar
- Jag är glad för den ekonomiska utveckling vi har haft och att vi ser ut att klara de allra flesta tillgänglighetskraven - att leva upp till vårdgarantin.
- Jag ser att vi har en väldigt stabil och säker personal här - de är en tillgång för sjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om