Bakverk som väcker känslor
I går gick det ?riktiga? startskottet för semmelätandet.
En semla ska vara stor och ha mycket av allt, tycker Benny Persson. Den här är ganska lagom.
Foto:
Handen på hjärtat, vad är det viktigaste med en semla? Är det tidpunkten? Storleken? Socker eller inte socker i grädden? Mandelmassans konsistens? Vad man gör med inkråmet ? smulorna som blir när man gröper ur bullen för att få plats med favoritmängden mandelmassa, alltså? Varm mjölk, socker och kanel? Alla verkar ha sin egen uppfattning. Själv brukar jag auktionera ut min grädde vid fikabordet, eftersom jag tycker att en tredjedel kunde vara nog.
Tjuvstart eller ej, vid lunchtid på tisdagen ringlade kön lång på Nilssons Konditori. Bakom disken var det laddat med semmelplåtar på rad och de flesta som gick ut genom dörren hade en påse med semlor i handen. Fettisdagen är, trots allt, Den Stora Semmeldagen.
? Vi har sålt dubbelt så många semlor i dag som en vanlig dag, säger Ivelina Velinova på Café Wimmerströmska gården. Vi började som vanligt klockan fyra i morse, men vi har gjort lite annorlunda semlor i dag eftersom de vanliga tog slut. Giffelsemlor blev det.
Anna Uhlin och Benny Persson dukar upp med varsin rejäl smörgås, hallonsoda och semla.
? Jag ser verkligen fram emot det här varje år när det börjar bli dags, säger Anna Uhlin. Men jag väntar inte till fettisdagen. Jag har ätit sex eller sju stycken hittills i år.
På Nilssons Konditori har Vera Classon och Evy Lagström precis slagit sig ned vid ett bord med kaffe och varsin wienersemla. De har varit på långpromenad ända ute på Gränsö, och nu tycker de att de har gjort sig förtjänta av en semla.
? Egentligen ska det ju vara en sån där vanlig semla, säger Vera Classon. Men nu såg vi de här. Min smakar jättegott. Frasig och fin, och mycket mandelmassa! Nilssons gör de godaste semlorna i stan.
? Ja, det är en helt annan sak än de där semlorna som de gräddar i livsmedelsbutikerna, säger Evy Lagström. Det är lite festligt att sitta så här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!