Förslaget, som är ute på remiss, handlar om hur Sverige ska implementera ett EU-direktiv om miljökrav vid upphandling av fordon och transporttjänster. Direktivet ställer högre krav på vad som ska klassas som en miljöbil.
Det som vållar kritik och oro är en formulering i regeringens promemoria, gällande förslag till ändringar om krav på myndigheters bilar.
Begreppet "miljöbil", föreslås ändras till "ren lätt bil".
Den nuvarande definitionen av en miljöbil är en bil som släpper ut max 60 gram koldioxid per kilometer, eller som drivs av gas.
Den nu föreslagna definitionen av en "ren lätt bil" är fullelektriska bilar och laddhybrider, och bilar som maximalt släpper ut 50 gram koldioxid per kilometer. Biogasbilar ses alltså inte längre som en miljöbil, i regeringens förslag.
Likafullt: Bara 38,5 procent av den samlade offentliga upphandlingen måste klara detta gränsvärde, så 61,5 procent av upphandlingen skulle fortfarande kunna bestå av biogasbilar.
Men: Kritiken mot att biogasbilar utelämnas har kommit från flera håll, bland annat Svenska Miljöinstitutet IVL. De menar att signalvärdet – om förslaget genomförs – kommer att påverka även privatpersoners vilja att övergå till biogas, trots att privatpersoner inte påverkas av lagförslaget.
Miljöpartiet i Region Kalmar län skriver att man kommer att "arbeta för ett undantag vad gäller just biogasen.", eftersom "biogas och biogasbilar just nu har en viktig roll att spela för att minska utsläppen".