Bagarebacken efter Reuterdahl

Gatan. Bagarebacken är en lite tvärgata till stora Königsmarksgatan som leder ner till S:ta Gertruds väg och Gamlebyviken.Foto: MATILDA AHL

Gatan. Bagarebacken är en lite tvärgata till stora Königsmarksgatan som leder ner till S:ta Gertruds väg och Gamlebyviken.Foto: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2007-02-28 00:25
Bagarebacken i Västerviks norra stadsdelar har fått sitt namn efter bagaren och konditorn P. A. Reuterdahl, som bodde och ägde mark i området under den förra hälften av 1900-talet. Kvarteret Sockerbagaren ligger intill mellan Bagarebacken och S:ta Gertruds väg.

P. A. Reuterdahl hade sitt bageri och konditori intill Stora Torget i Västervik i kvarteret Borgaren. Den stora gula träbyggnaden som i dag inrymmer Hallens Buss, Mariebergs blommor, Fastighetsbyrån med mera kallades allmänt förr för den Reuterdahlska fastigheten.
En butik fanns mot torget och på gården låg själva bageriet. Reuterdahls var stans största bageri och hade som mest flera tiotals anställda i bageri och butik. Rörelsen startade i slutet på 1800-talet.

Från början var utbudet sedvanliga konditorivaror, teaterkonfekt, praliner, karameller, krokaner och mycket annat.
Matbrödet blev dock efter hand huvudprodukten och brödet blev känt långt utanför Västervik. Liksom Owes och Haags bröd blev. Bröd från Västervik var det något visst med.

Senare kom fastigheten vid Stora Torget att kallas för Konsumfastigheten. Det hade sina orsaker. Under våren 1900 bildades den Kooperativa föreningen Nore och en butik hyrdes i den Reuterdahlska fastigheten.
Under 1900-talet kom senare det som blev Konsum att ha en rad olika affärsrörelser i fastigheten vid torget. Det hela slutade så småningom med det legendariska Konsum-fiket som låg i hörnet mot Storgatan. På den plats som en gång Reuterdahls konditori låg.

Reuterdahls bageri upphörde med sin verksamhet i kvarteret under 1960-talet. Lokalerna togs över av Anderssons Glasmästeri AB. Namnet Reuterdahls levde dock kvar.
- Vi tillverkade limpor enligt Reuterdahls recept och hade namnet på påsarna, säger Hans Schreyer som jobbade på Konsumbageriet på Kristinebergsgatan fram till nedläggningen 1999.
P A Reuterdahl var engagerad i mycket. 1918 var han exempelvis med om att starta Tjustbygdens kulturhistoriska förening.
Tillsammans med bland andra författarinnan Ada Rydström på Segersgärde, kapten Odelmark, grosshandlare Seth Jern, konsul Uno Steinholz och skeppsklarerare Knut Sjögren,
Reuterdahl själv titulerades inte konditor i dessa sammanhang utan fabrikör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om