Både arbetskraftsbehovet och arbetslöshet väntas öka

Arbetsförmedlingen spår att efterfrågan på arbetskraft kommer att öka i länet under 2017 och 2018. Samtidigt tror man att arbetslösheten också kommer att göra det.

Chef. Lars Borgemo säger att de allra flesta som är inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar gymnaisekompetens.

Chef. Lars Borgemo säger att de allra flesta som är inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar gymnaisekompetens.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Västervik2017-06-13 15:30

Valdete Hashani är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Hon säger att arbetsgivarna meddelar att de vill anställa, för att växa.

– Arbetsgivarnas planer på att expandera genom rekrytering ligger klart över det historiska genomsnittet för länet det kommande året, säger hon i det pressmeddelande som skickades ut i samband med att statistiken offentliggjordes.

Men företagens utveckling bromsas av att det är svårt att få tag i rätt kompetens, konstatera man också.

Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen i länet kommer att öka, det beror på det ökade arbetskraftsbehovet. Det handlar om en procent under det här året, och 0,8 procent 2018.

Trots att sysselsättningen kommer att öka räknar man med att arbetslösheten kommer att gå samma väg. Det är på grund av tillskottet av nyanlända i länet. För samtidigt som inrikes födda i allt större grad har sysselsättning, så ökar arbetslösheten bland de som är utrikesfödda, och hos dem som saknar gymnasieutbildning.

Lars Borgemo är arbetsförmedlingschef i Västervik. Han säger att den gruppen är den största utmaningen för framtiden.

– De som har gymnasieutbildning har i de allra flesta fall jobb i dag. Kvar är de som inte har någon sådan. Vi ser att de allra flesta som är inskriva hos oss inte har någon gymnasieutbildning.

– Den allra största gruppen är nyanlända, där cirka 50 procent inte har med sig någon gymnasieutbildning.

Han berättar att man också därför fokuserar mest på den gruppen.

– Det krävs mycket och kommer att ta tid. Först måste man lära sig ett nytt språk, och sedan skaffa sig en gymnasieexamen. Många av våra åtgärder går ut på att lösa det för individen.

Prognosen är inte kommunspecifik men bilden känner Lars Borgemo igen från Västerviks kommun.

– Jag uppskattar att vi ligger någonstans i mitten av länets kommuner. Vi har inte brutit ner den på kommunnivå, men bilden av arbetslösheten och behoven känns igen. Störst arbetslöshet har inlandskommunerna, där det bor flest nyanlända, exempelvis Hultsfred och Högsby.

I Västervik är det fortfarande hälso- och sjukvård, besöksnäringen och industriföretag som behöver personal, nu och lite längre fram.

– Vi ser att det från 2020 kommer att behövas ännu fler när behovet blir större, och det finns liten tillgång på rätt kompetens.

Prognosen bygger bland annat på intervjuer med dryg 500 arbetsgivare i kommunen under våren 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!