Azalean ? en färgklick i novembermörkret

Kommer från Himalayas och Japans bergssluttningar.

Västervik2004-11-17 01:00
Så här års behöver man en rejäl färgklick på bordet. En riktig smällkaramell när novembermörkret är gråare än grått. Då är en azalea ett bra val.
Förr hade den ett rykte om sig att vara svår, men i dag är den en av våra många lättskötta vinterkrukväxter. Tack vare nya odlingsmetoder där moderna torvjordar används är azalean numera lätt att vattna. För vattningen är azaleans akilleshäl.
Där den växer i naturen, i Himalayas och Japans bergssluttningar, kommer regnmolnen dagligen och släpper regn över sluttningarna. Azalean får då regelbundet vatten, men står aldrig i vatten eftersom den starka bergslutningen och den väldränerade jorden gör att regnvattnet rinner undan.
Hemma i stugvärmen ska den placeras i ett fönster där det inte råder starkt solsken och heller inte finns ett element med för stark värme påslagen. En knoppig azalea behöver stå ljusare än en utslagen. Annars trivs den också på ett bord i rummet, då gärna under en lampa. Det skriver Blomsterfrämjandet om azalean på sin hemsida.

Vattna azalean regelbundet, helst lite varje dag, 1 till 1,5 dl, men kontrollera att blomman inte står blött hela tiden. Är jorden våt, ge inget vatten den dagen.
Om den skulle bli alltför torr bör man sätta den i en hink med ljummet vatten eller i diskhon och låta den stå där tills det inte längre stiger några luftbubblor ur krukan. Näring bör inte tillsättas under blomningstiden. Akta den för drag och starka temperaturväxlingar. Under sommaren bör man ge den näring, allra helst i flytande form var fjortonde dag.
Vid köp bör man välja ett välformat exemplar med många knoppar som bekänner färg (gröna knoppar brukar inte slå ut) och med blommor som är på väg att slå ut. Titta också på bladverket - azalean ska inte vara på väg att tappa bladen.
I naturen blommar azalean på våren, i april-juni, men de exemplar vi köper nu är framdrivna för blomning så här års.

Azalean finns i flera färger, polkagrisrandig, helt vit, röd, violett och rent rosa. Det var på 1800-talet som man började förädla den för blomning inomhus. Ibland kan man hitta sorten Melanie Rubra som är den äldsta, från 1856.
De azaleor som säljs nu under höst och vinter odlas till cirka 80 procent i Belgien och till cirka 20 procent i Tyskland. En liten del odlas också i Holland. De flesta azaleor odlas utomhus under perioden maj - oktober. Vinterhalvåret odlas de i uppvärmda växthus, eftersom de azaleor som odlas för inomhusbruk inte tål frost.

Till Sverige kommer azalean under hösten som grön, knoppsatt planta. Drivningen sker sedan hos producenten i Sverige. Växthusen har en temperatur på runt 20 grader och tillskottsbelysning. Med tillskottsbelysningen kan man ge azaleorna 20 timmars dagsljus, vilket gör att man får plantor med jämn blomning och en många utslagna knoppar.
Rumsazalean delas in i två grupper - höst- och vårazaleor. Vårazaleorna säljs mellan nyår och mars, höstazaleorna från september till december. Höstazalean finns i ett 15-tal färger, har dubbla blommor och är mycket hållbara. Vårazalean kommer redan i slutet av december. Det säljs ett 70-tal olika sorter i Sverige, i många färger och former. Några exempel är äppelblom ? Stella Maris och Rosalie ? och småblommig japonicatyp ? Dolly och Kirin. Sachsenstern är en rolig sort med en enkel vit blomma med röd kant.

Azalean kan man köpa av flera skäl. Här i Sverige samlar de svenska azaleaodlarna tillsammans med Kungliga Blomsterstiftelsen, handeln och Radiohjälpen in pengar till Kronprinsessans Victorias fond. När du köper en azalea märkt med Victoriafondens blåa sigill går två kronor av azaleans pris oavkortat till Victoriafonden för extra stöd till barn och ungdomar med kroniska sjukdomar och olika funktionshinder.
Om man vill kan man spara azalean efter att den har blommat. Minska då på vattningen. Plantera ut den på balkongen eller i trädgården på en halvskuggig plats över sommaren. Ta in den före frosten kommer.Källa: Blomsterfrämjandet. Läs mer på www.blomsterframjandet.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om